09/04/15 06:58
(http://www.klassa.bg/)

Връзват хотелските регистри с данъчни и полиция

 Пилотен проект за свързване на регистрите на хотелите с НАП, МВР и Министерството на туризма е започнал в Пловдив. Предстои в обща система между различните ведомства да се включат и други региони на страната. Това стана ясно вчера при посещението на министърът на туризма Николина Ангелкова в градът под тепетата за участие в бизнес форум.

 

Наполовина по-ниски такси ще плащат общини, за да участват в международни туристически изложения и форуми, съобщи още министърът. Целта е да се насърчи участието на местната власт в по-мащабна и по-качествена реклама на страната ни. „Министерството инициира

 

създаването на съвет за кадрите и проблемите в туризма

 

Знаете сезонността на сектора и колко е необходимо кадрите, които обучаваме, да се задържат тук, за да можем да предлагаме добър туристически продукт”, каза още тя.

 

Министър Ангелкова не скри, че Пловдив има огромен потенциал за развитието на културно-историческия туризъм, което пък дава възможност за превръщането му в целогодишна туристическа дестинация. Ръстът на туристи под тепетата за първото полугодие е с 5%, а на нощувките – с 8%. Средно на месец градът се посещава от около 20 000 туристи, които не са само от Централна Европа и Балканите, но и от далечните източни дестинации.

 

Еврофондовете пък се очертават да бъдат основният инвестиционен ресурс у нас до 2023 година, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на същия форум. По думите му вече не е важно колко са усвоени. „Общата задача и за политици, експерти, предприемачи е

 

как да извлечем максимумът от всяко евро

 

с което разполагаме. Разполагаме с достатъчен ресурс. Голямата задача е колко повече блага ще произведем от него и как те да носят дългосрочна стойност”, каза Дончев. По думите му Пловдив все още има да учи, въпреки че преди 3-4 години под тепетата са били усвоени около 10 милиона лева от еврофондове, а сега са над 80 милиона лева.

 

Министерството на икономиката и Министерството на финансите са разработили обхватен анализ на проблемите, възпрепятстващи разрастването на инвестициите, каза  министърът на икономиката Божидар Лукарски. Вече е утвърден списък с основни проблемни области. Множество работни групи на високо ниво ще разработят до началото на 2016 година конкретни мерки за преодоляването им.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване