09/04/15 07:19
(http://www.klassa.bg/)

Изобретиха самопоправяща се биопластмаса

 Представете си, че комуникационните кабели на дъното на океана или медицинските импланти можеха да се самопоправят, ако се наруши целостта им. Оказва се, че учени от Пенсилванския щатски университет са на път да превърнат тази идея в реалност, пише Gizmag. Те са създали полимер, който се самопоправя при контакт с вода. Материалът е разработен на базата на вещество, което се съдържа в подобните на зъби образувания в засмукващите вендузи на октоподите.
Ръководеният от проф. Мелик Демирел екип най-напред е изследвал такива зъби от октоподи от различни места по света. Въпреки разликите в устройството на зъбите на различните видове, учените са установили, че всички те съдържат един и същ протеин, който им позволява да се самолекуват.
От един октопод обаче би могло да се извлече твърде малко количество от протеина. Затова изследователите са използвали бактерия, която го произвежда в лабораторни условия, за да създадат новия материал. При лабораторни тестове учените са срязали мостра от материала на две, а след това са притиснали двете части една до друга и са добавили вода. В резултат мострата е възвърнала както целостта си, така и здравината си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване