09/04/15 07:13
(http://www.klassa.bg/)

Калфин лови мозъци от чужбина

 Нова стратегия за лов на мозъци от чужбина представи социалният министър Ивайло Калфин вчера. Вицепремиерът по социална и демографска политика готви промени в наредбата за издаване на „сини карти”, нужни за наемането на специалисти от трети страни. „Целта е да облекчим процедурата за наемане на висококвалифицирани служители в сфери, в които има недостиг на кадри”, уточни Калфин. Идеята е всяка година социалният министър да
изготвя списък на професиите
за които работодателите не могат да намерят кадри. „Искаме да отпадне и пазарният тест, който сега отнема между 15 и 30 дни на работодателите, които търсят служители от трети страни”, обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев. В момента всички родни фирми, пожелали да наемат чуждестранни специалисти, трябва да докажат, че в продължение на две или четири седмици не са успели да намерят нужните им специалисти у нас.
За облекчение на процедурите от ИТ сектора настояват от години, защото в този сектор в момента има най-голям недостиг на кадри. Заради тежката бюрокрация у нас
годишно се издават едва около 20
„сини карти”, голяма част от които именно за компютърни специалисти. Според експерти след няколко години със „сини карти” у нас ще се внасят и лекари и медицински сестри от Близкия изток заради изтичането на родните кадри в бели престилки зад граница.
Заради големия брой емигранти и нарастващата бежанска вълна в Европа социалното министерство готви и изцяло нов закон за трудовата миграция. В следващите месеци ведомството ще разработи механизъм за представяне на
почасови домашни услуги чрез ваучери
Идеята е домакинствата да могат да наемат чрез електронен бон детегледачка, водопроводчик или майстор от частна посредническа агенция. „Държавата ще дофинансира тези услуги, които ще се извършват от безработни”, обясни още социалният министър.
Все още не е ясно какви бонуси ще получават работодателите, които назначават хора в предпенсионна възраст. „Изпратих запитване до работодателските организации какво би ги насърчило да наемат хора над 54 г. На база на предложенията им ще мислим за механизма”, обясни Калфин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване