09/04/15 07:23
(http://www.klassa.bg/)

Климатичните промени ще въздействат върху ключова за хранителната верига бактерия

 Климатичните промени ще имат необратим и безпрецедентен ефект върху важни морски микроорганизми, водещ след себе си драматични последици за хранителната верига, предупреждават учени, цитирани от The Guardian. Бактерията триходезмиум се отличава със способността си да оцелява в бедни на хранителни вещества региони на океана, където преобразува азотния газ във вещества, полезни за други форми на живот - от планктона до китовете. Участвайки в процеса на азотна фиксация, бактерията се превръща в “обогатяващ фактор за открития океан”, казва Ерик Уеб, един от авторите на публикувано в журнала Nature проучване. Микроорганизмите формират колонии, които са видими с просто около и затова понякога ги наричат “морски трици”.
Изследователите са поставили триходезмиум в условия, симулиращи нивата на въглероден двуокис след 85 години и са установили, че бактерията започва да се възпроизвежда по-бързо. Това би могло да доведе до свръхразмножаване и консумация на огромни количества хранителни вещества като желязото и фосфора, чийято наличност в океана е ограничена. В резултат други организми, които зависят от същите хранителни вещества, няма да разполагат с тях. Възможно е самият триходезмиум да изразходва ресурсите, причинявайки собственото си измиране. Това пък от своя страна ще лиши други животни от продуктите на азотната фиксация, предизвиквайки катастрофални ефекти върху хранителната верига.
Най-изненадващото откритие обаче е, че когато същата бактерия се постави отново при съществуващите в момента условия с по-ниски нива на въглероден двуокис, поведението й не се променя и тя продължава да се размножава по-бързо. Откритието поставя под въпрос основни принципи на еволюцията, заявяват учените. Те са отглеждали бактерията в продължение на пет години при очакваните през 2100 година нива на въглероден двуокис. Трябва да се проведат допълнителни изследвания, за да се открие причината за необратимите еволюционни промени, изтъква екипът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване