09/04/15 07:12
(http://www.klassa.bg/)

Народното събрание бламира Кунева

 Народното събрание бламира вицепремиера Меглена Кунева. Антикорупционният законопроект, който тя беше определила като един от ключовите си приоритети, не успя да мине през пленарната зала вчера. Текстовете не събраха подкрепа при цели две гласувания. При първото ”за” бяха 102-ма народни избраници, против – 39, а 71 се въздържаха. Вторият вот събра още по-малка подкрепа - 101 депутати казаха да, 38 го отхвърлиха и 72-ма се въздържаха. Народните представители категорично отхвърлиха тезата на Кунева, че подобен антикорупционен закон е европейско изискване.

 

В него се предвиждаше да се създаде ново мегазвено – антикорупционно бюро, което да проверява хората по високите етажи на властта по-детайлно, като дори да работи и по анонимни сигнали. То трябваше да обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата. В законопроекта на вицепремиера беше записано още, че бюрото ще се ръководи от председател, който се предлага от МС и се назначава с указ от президента.

 

По време на дебатите депутатите подложиха на унищожителна критика проекта, като заявиха, че законът дава инструмент за политическо изнудване. Най-остър в изказването си беше лидерът на БСП Михаил Миков. „Това е рекет”, категоричен бе председателят на БСП и заяви, че червените депутати няма да го подкрепят. „Ние създаваме орган, който генерира корупция”, се включи в дебатите и депутатът от Патриотичния фронт (ПФ) Димитър Байрактаров. От ПФ, АБВ и ДПС също обясниха, че няма да подкрепят закона на първо четене. „Не можем да подкрепим нещо, което урежда анонимни сигнали, това би било ежедневен лов на вещици. Целият орган ще бъде инструмент за отстраняване на неудобните”, коментира народният представител от ДПС Мустафа Карадайъ. Подобна теза изрази и Светослав Белемезов от АБВ. Според него начинът на назначаване на председателя на бюрото не гарантира отдалечеността му от властта. „Този едноличен орган поставя много въпросителни относно човека, който ще го управлява”, мотивира се народният избраник. След вота лидерът на ДПС Лютви Местан посочи: „Гласуването по законопроекта потвърди абсолютно категорично тезата, че стабилността на този кабинет е едно добро пожелание, една мечта на лидерите на управляващата коалиция, но реалността е доста по-различна.”

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване