09/04/15 07:03
(http://www.klassa.bg/)

Орбан към бежанците: Моля, не идвайте!

 „Основният призив на ЕС към имигрантите трябва да бъде „Моля, не идвайте”, заяви унгарският премиер Виктор Орбан по време на пресконференция в Брюксел. “Ние трябва да изпратим ясно послание, казващо „не идвайте, не пресичайте границата, защото е опасно. Това е единствената

 

справедлива и морална позиция

 

заяви Орбан. „Трябва да им кажем: „Останете в Турция, останете в Сърбия – това са безопасни страни, ако бягате от войната”, каза Орбан.

 

Думите му бяха в рязък дисонанс с Брюксел, където целият политически дискурс е изграден върху необходимостта от прием на максимален брой бежанци в Европейския съюз. Той заяви още, че населението на Европа е уплашено от неспособността на европейските лидери да се справят с миграционната криза. „Населението е уплашено от неспособността на европейските лидери да гарантира ефективното уреждане на кризата”, каза Орбан.

 

Унгария смята да разположи войски по южната си граница със Сърбия като мярка за спиране на мигранти и пресичане на действията на трафиканти на хора, каза още Орбан.

 

 

 

Той обвини Германия

 

за наплива от бежанци през унгарската територия. Според него проблемът с мигрантите не е проблем на Европа, а на Германия, защото никой от тях не иска да остане в Унгария или друга страна от Източна Европа, а всички искат да отидат в Германия.

 

Орбан каза, че в момента унгарският парламент прокарва нови мерки, “които ще създадат нова законова ситуация на границите, още по-стриктна, отколкото досега”.

 

Орбан проведе разговори с шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и с президента на Европейския съвет Доналд Туск, който по-рано предупреди, че разцеплението между страните заплашва намирането на общ отговор.

 

Според Туск страните членки на ЕС трябва да си разпределят

 

100 000 бежанци, за да облекчат натиска от миграционната вълна по границите на страните.

 

„Приемането на повече бежанци е важен жест на истинска солидарност. Справедливото разпределение на най-малко 100 000 бежанци сред страните от ЕС е това, от което в действителност се нуждаем”, зая-ви Туск на пресконференция с Ор-бан.

 

Шефът на Евро-парламента Мартин Шулц, който също е в Брюксел, предупреди, че 28-те страни членки трябва да действат като едно цяло. „Европейската идея е за солидарност. Това, което виждаме в момента, е егоизъм и това е реална заплаха за ЕС”, каза той.

 

Междувременно не спира напливът от мигранти около входа на тунела под Ламанша. Френските държавни железници обявиха, че ще издигнат 13-километрова ограда край жп релсите в Кале заради мигрантите. Причината е, че вече няколко пъти търсещите убежище блокират релсите и спират движението на влаковете.

 

Те се насочват към нови гари Кале-Фретюн, която се намира на около 5 км от морето, точно извън контролираната от “Евротунел” зона.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване