09/04/15 08:09
(http://pik.bg)

Реститути от Пловдив се заканват: Взимаме сградата на Химическия факултет

Реститути от Пловдив се заканват: Взимаме сградата на Химическия факултет

Реститути си искат обратно сградата на Химическия факултет в ректората на ПУ „Паисий Хилендарски”. В продължение на 25 години университетът плащаше солено на собствениците, но тази пролет висшето учебно заведение е получило едногодишен срок да освободи имота, съобщава „Монитор”.

Вдигнат с 2000 лева е и наемът, с което разходите на Пловдивския университет за година скачат на 140 000 лева с режийните.„Ние сме в безизходица, защото там е Химическият университет с пет катедри с модерна техника за над 5-6 милиона лева. Въпреки че сградата е стара и не смеем да влагаме пари в нея, то отремонтирахме изцяло библиотеката, която има над 500 000 тома литература, електронизирана е. В сградата има две големи аудитории и е цялата база на Химическия факултет”, обясни ректорът на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов.

По думите му университетът има изготвен проект за новото строителство, но заради липсата на средства на този етап не може да се реализира.

„И най-лесният начин е да се намери терен около 1,7 декара, с чиято локация реститутите да са съгласни, за да се направи замяна със съществуващия имот в двора на университета”, обясни проф. Козлуджов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване