09/04/15 07:15
(http://www.klassa.bg/)

Съкровище от времето на Цезар в Приморско

 Археолози изровиха монети на 23 века край Приморско. Преди три дни екип, начело със зам.-директора на НИМ доц. Иван Христов, който от два месеца разкопава останките от добре укрепения древен град Фармакида, се натъкна на парични знаци от бронз и сребро, сечени в края на ІІ в. пр.Хр. – началото на І в. сл.Хр. Според специалистите част от монетите идват от близката елинска колония Аполония Понтика (днешен Созопол), а други са сечени след смъртта на Александър Ма­­ке­донски. Най-великият пълководец на Античността умира в края на IV век пр. Хр, но поради голямото търсене сеченето на негови монети продължава и след това.

 

Засега са открити 20 парични знака, но от НИМ очакват броят им да се увеличи след цялостното разкопаване на централната кула на крепостта в следващите дни. “Това е

 

очевидно “касата” на управителя на крепостта

 

която при превземането й е останала в обхванатата от пламъци кула, за радост на археолозите”, обяснява директорът на музея проф. Божидар Димитров.

 

Животът в Града на лечителя, каквото означава името на Фармакида на старогръцки, замира след 72 г. пр. Хр. Тогава проконсулът на Рим в провинция Македония Марк Теренций Варон Лукул провежда поход срещу понтийския цар Митридат VI, който е сред най-опасните провинции на късната Римска република. По онова време гръцките градове по Южното Чер­номорие и няколко тракийски племена са съюзници на Митридат. Той им изпратил на помощ пълководеца Епитинханон с войска, но

 

легионите на Марк Лукул разбили и понтийците

 

и войските на Аполония и траките. Аполония била изравнена със земята. Вероятно същото се случело и с Фармакида и тракийските селища в околностите й, предполагат изследователите.

 

В този момент консули на Рим са Луций Гелий Пуб­ли­кула и Гней Корнелий Лентул Клодиан.Трийсет­и­на­годишният Юлий Цезар вече е излязъл на историческата сцена – бил се е в армията на Терм в Азия, служил е в Киликия, спечелил си е граждански венец за участие  в обсадата на Митилена, отличил се е с мисия във Витиния. Когато Лукул пое­ма на поход срещу Митридат обаче, се подвизава в Испания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване