09/04/15 06:54
(http://www.klassa.bg/)

Торент трекерите vs. Windows 10

 Обемът на персоналните данни, които Windows 10 събира от потребителите и техните устройства, а също и правата, с които Microsoft разполага при използването на тази информация, са дискутирани многократно през последния месец.

 

В битката срещу новата операционна система се включиха големи торент трекери като iTS, BB, FSC. Те решиха да блокират достъпа до ресурсите си за потребители, които ползват Windows 10, съобщи TorrentFreak.com.

 

Торент трекерите виждат два основни проблема. Според тях първият е лицензионният договор. Той дава право на Microsoft да инсталира ъпдейти, които не позволяват на потребителите да използват пиратски програми и изтриват от компютъра всички нелегални файлове. Всъщност в лицензионното споразумение няма точки, които касаят

 

странични производители на софтуер

 

Там става въпрос по-скоро за нелегално инсталиране на игри и програми, произведени от Microsoft. Широката гама продукти на компанията е довела до нуждата от регулиране на софтуера и съдържанието, както това беше направено по-рано на платформите на Apple и Google.

 

Тоест лицензионното споразумение не ограничава потребителите да качват и инсталират игри от BitTorrent и други ресурси, стига те да не са пиратски копия на продукти на Microsoft. Корпорацията от Редмънт, както и други големи производители на софтуер не само че не се борят срещу торентите, но дори и финансират някои торент стартъпи.

 

Вторият проблем се състои в това, че Windows 10 праща данни към сървърите на компанията за защита на интелектуалната собственост MarkMonitor, която влиза в американската система за предупреждение за нарушаване на авторските права.

 

„За съжаление Microsoft реши да анулира всички видове защита на данните и да изпраща всичко, което може да събере от компютъра на потребителя, не само към собствените си сървъри, но и към редица странични организации. Едната от тях е

 

най-голямата антипиратска компания MarkMonitor

 

Освен това Windows 10 праща съдържанието на вашите локални дискове към сървърите си. Очевидно нещата са стигнали твърде далеч и застрашават сайтове като нашия. Затова сме принудени да вземем съответните мерки", негодуват от администрацията на iTS.

 

Но Microsoft си партнира с MarkMonitor вече от няколко години и тази компания се занимава не само с авторски права, но и с противодействието на разпространение на зловреден софтуер. Засега няма никакви конкретни доказателства, че корпорацията предоставя личните данни на потребителите си на трети страни. Microsoft твърди, че целта му не е да събира данни за пиратски програми, а да просвещава потребителите. От корпорацията посочват, че една от най-разпространените пиратския версии на добрия стар Windows XP – ZverCD – присъства в почти всеки пиратски ресурс и крие в себе си 63 уязвимости. Това означава, че при инсталиране на операционната система 92% от потребителите рискуват за загубят лични данни.

 

Освен това блокирането на потребители с Windows 10 не може да защити торент трекерите от притежателите на авторските права, тъй като представители на антипиратските компании лесно могат да се регистрират там и да извършат ревизия на съдържанието в тези ресурси.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване