09/04/15 16:31
(http://pik.bg)

Фандъкова: До края на годината ще приключи ремонтът на централна жп гара

Фандъкова: До края на годината ще приключи ремонтът на централна жп гара

На 3 април 2014 година започна основният ремонт на Централна ЖП гара - София. Стойността на реконструкцията e около 75 милиона лева, от които 85% са осигурени по оперативна програма "Транспорт" на ЕС. Движението на пътниците по време на ремонтаобаче не е добре организирано, сигнализира „Хоризонт“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова  припомни, че гарата е собственост на Министерството на транспорта.

Очаква се в края на годината да приключи цялостното реновиране. Тя беше в много лошо състояние. Нашият ангажимент, като община, е частта на подлеза пред Централна  гара и т.нар. „предгаров площад“. Това беше една от язвите на града. В момента работим активно върху почистването и ремонта на подлеза на Централна гара, така че когато гарата бъде готова, да може и подлезът да има по-различен вид, каза Фандъкова.

Най-често хората пращат жалбите си до администрацията на район Сердика, на чиято територия се намира гарата. Кметът на района Тодор Кръстев изтъкна, че по-голямата част от получаваните жалби са във връзка със строежа на гарата. Ежемесечно се правят проверки за чистотата  и за изчистване на криминалния контингент.

Този проблем ще бъде решен, тъй като знаете, че ние редовно възстановявахме осветлението и асансьорите, но кражбите бяха много. Изградени са и чисто нови тоалетни, които са напълно безплатни за гражданите. Упоменати са с големи табели. Решили сме, че ако бъде упоменато място, на което хората безпрепятствено да отидат и да ползват, няма да им се налага да ходят някъде другаде, уточни кметицата.

Ремонтът на Централната гара в София се извършва от Националната компания железопътна инфраструктура. По думите на ръководителят на проекта инженер Ивайло Дженев хората имат право да не са доволни:

Правим всичко възможно да съкратим сроковете, за да можем да пуснем гарата обновена.  Строително-монтажните работи ще приключат тази година, но приемането и въвеждането в експоатация  ще стане в първия месец на следващата, каза Фандъкова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване