09/05/15 08:29
(http://www.klassa.bg/)

NASA разработва лазерна комуникация за космически кораби

  Апаратите на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) може скоро да са в състояние да излъчват информация към Земята поразяващо бързо - с лазери, пише Space.com. В Космоса бавната връзка е много повече от неприятно дълго време за зареждане на видео. Тя може да причини напрежение и грешки на борда на Международната космическа станция (МКС), според ново изследване на NASA, а учените трябва да чакат 16 месеца, за да получат всички данни, записани от сондата New Horizons при историческото й преминаване покрай Плутон на 14 юли. 
Нова лазерна комуникационна система обаче ще преодолее проблемите на радиовълновите бариери, отбелязват представители на американската агенция. “Ако искаме да направим карта Google на цялата повърхност на Марс, ще са ни необходими девет години, за да получим информацията с настоящата радиочестотна система”, когато планетата е най-близо, казва Дон Корнуел от NASA. “Лазерната комуникация, за която говорим има 40 пъти по-широка честотна лента, което означава, че бихме могли да пренесем информацията за Google карта на цялата марсианска повърхност за девет седмици вместо за девет години”.
Корнуел посочва, че лазерите ще се използват за изпращане на видео с висока резолюция на астронавти на Луната или други далечни дестинации, съдържащо инструкции за поправката на повредено оборудване или за лечение на болен член на екипажа. 
Наскоро проведен експеримент на NASA тества ефектите от забавянето на комуникациите на борда на МКС чрез имитиране на накъсвания на връзката, които биха се получили по време на човешки експедиции до отдалечени дестинации. Изследователите са установили, че 50-секундно забавяне на комуникацията е напрегнало астронавтите и е затруднило изпълнението на задачите им. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване