09/05/15 16:41
(http://www.klassa.bg/)

Toyota финансира проект за „интелигентни“ автомобили на стойност 50 милиона долара

 Toyota Motor Corporation обяви началото на амбициозен проект в областта на роботиката и изкуствения интелект на стойност 50 милиона долара в сътрудничество със Станфордския университет и Масачузетския технологичен институт (MIT), пише The New York Times. Целта е създаването на “интелигентни”, а не самоуправляващи се автомобили. Разликата е значителна, според Джил Прат, известен американски специалист по роботика, който напуска Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA), за да оглави инициативата. 
Вместо да се конкурира с компании като Google и Tesla, които разработват коли, движещи се без човешка намеса, Toyota ще се фокусира върху използване на напредъка в областта на изкуствения интелект, за да направи хората по-умели шофьори. Д-р Прат описва двата подхода като “паралелна” и “серийна” автономност. “Паралелна” означава, че машината те наблюдава, докато “серийна” означава, че те замества. 
Визията на най-големия производител на автомобили в света Toyota е, че колите на бъдещето ще бъдат “ангели хранители”, които ще следят действията на хората и ще се намесват, за да коригират грешки и да предотвратяват инциденти. 
Д-р Прат казва, че целта на Toyota е да запази ролята на човека в автомобила на бъдещето и да запази удоволствието от управлението. “Една от тревогите ни е, че технологията може да ни лиши от удоволствието да шофираме”, казва той. “Ако автономността може да избегне проблеми, тя може да направи шофирането по-забавно.”
Новата програма ще се фокусира върху разработването на базирани на изкуствен интелект системи за наблюдение. В бъдеще система с изкуствен интелект би могла по-ефективно да предупреждава водачите при излизане от платното и активно да коригира грешките им. Друга възможност за използване на изкуствен интелект е за технологии, които позволяват на шофьорите в напреднала възраст да продължат да управляват автомобил, като им осигурят помощ по отношение на зрението и времето за реакция. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване