09/05/15 08:20
(http://www.klassa.bg/)

Борисов и Бъчварова гасят пожар в коалицията

 Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова се захванаха вчера да гасят поредния пожар в коалицията. Двамата успяха за по-малко от 24 часа да успокоят напрежението, което се образува, след като в четвъртък НС отхвърли антикорупционния законопроект на Меглена Кунева. В него се предвиждаше да се създаде ново мегазвено – антикорупционно бюро, което да проверява хората по високите етажи на властта по-детайлно, като дори да работи и по анонимни сигнали. То трябваше да обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата. В законопроекта на вицепремиера беше записано още, че бюрото ще се ръководи от председател, който се предлага от МС и се назначава с указ от президента. ПФ и АБВ обаче се обявиха против текстовете, с което те не минаха в пленарната зала, а това на свой ред предизвика гневна реакция от страна на РБ.

 

Борисов разговарял с Кунева още в четвъртък, за да тушира страстите. „Правителството и коалицията са стабилни”, отсече той от Пловдив. И анонсира, че антикорупционният законопроект ще влезе отново в НС след 3 месеца, но след като претърпи корекции. Министър-председателят посочи например, че анонимките ще може да влизат за разглеждане в бюрото само с посредничеството на адвокат. „В България всеки може да намрази всеки и да му пусне един анонимен сигнал и да го ровят институциите месеци наред. Пък и може да се злоупотреби в политически план. А когато се внесе анонимният сигнал през адвокат и ако се окаже, че е клеветнически, можеш да си предявиш претенциите в съда и да го осъдиш”, уточни Борисов.

 

Вчера пък Бъчварова събра в парламента Съвета за развитие – основния коалиционен орган. На него сериозно е била повдигната и темата за отхвърления още на първо четене законопроект. След срещата Бъчварова коментира, че отношенията между партньорите са нормални, принципни различия няма, но ще започне сериозна работа по подобряване на диалога между формациите, както и ремонт на отхвърления законопроект.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване