09/05/15 08:13
(http://www.klassa.bg/)

В Русия борят алкохолизма с реклами

 Руските власти започват масирана борба с алкохолизма в страната, като основното “оръжие” срещу този порок ще бъдат рекламните послания, информират агенциите. Те ще са част от мащабната антиалкохолна кампания сред населението, която беше разработена от държавния регулатор на

 

търговията със спиртни напитки

 

по поръчение на правителството.

 

По данни на в. “Известия” реализирането на социалната атака ще струва 2,3 милиарда рубли или около 30,5 млн. евро. Целевата аудитория на антиалкохолната социална кампания на Росалкохолрегулиране ще бъде разделена на пет категории: водачи на коли; младежи от 14 до 21-годишна възраст; жени в детеродна възраст; хора с алкохолна зависимост; родители и деца. Най-добри комуникационни канали за целта според регулатора са външната реклама, телевизионната продукция и печатните материали. Предлага се да бъдат разработени и специални информационни табла за медицинските и образователни заведения, както и за ресторантите.

 

Освен традиционната форма на комуникационните канали, концепцията предвижда да бъдат използвани и антиалкохолни флашмобове, видеоблогове, възможностите на стрийт арта, както и кампании в социалните мрежи. Не се изключват и медийни проекти като клипове, показвани преди основния филм в киносалоните и въвеждане на “антиалкохолен стандарт” за средствата за масова информация.

 

По официални данни на Министерството на здравеопазването за година употребата на алкохол в страната е намаляла от

 

11,87 на 11,78 литра на човек годишно

 

Освен това през 2014 г. два пъти е спаднал вносът на спиртни напитки, а производството на руска водка се е съкратило с 22,3%. Експертите обаче са категорични, че тези цифри не доказват тезата, че руснаците вече пият по-малко, а че просто заради високия акциз върху алкохола, нелегалните напитки са започнали да изтласкват от пазара легалните. Днес минималната цена на бутилка водка от половин литър се равнява на 185 рубли или 2,5 евро. За бедните любители на чашката тази сума е непосилна и затова те прибягват към алтернативни варианти. Сред бездомните алкохолици в момента хит са т.нар. течности с двойно назначение като одеколон, спирт и евтини, съдържащи спирт напитки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване