09/05/15 15:33
(http://pik.bg)

В София се открива първата по рода си изложба на снимки чрез QR кодове

В София се открива първата по рода си изложба на снимки чрез QR кодове

Тази вечер в София предстои да се открие първата по рода си изложба на снимки чрез QR кодове.

Пред БГНЕС един от организаторите на изложбата по проект „Цветовете на София” Ради Кутрев разясни, че изложбата с QR кодове е привлякла интереса на младите хора, което е било и идеята на проекта. „Оказа се, че много малко млади хора са активно включени в културни процеси, а това е изключително важно от гледна точка на творческо израстване, социално приобщаване и редица други фактори. Решихме да създадем нещо, което да привлече младите хора, да направи интересни културните процеси и същевременно да даде форма на изява на младежите, които имат желание да се развиват в сферата на фотографията”, разказа Кутрев.

Именно така на бял свят се е появил и проектът „Цветовете на София”. Първоначално той е започнал с информационен семинар, по време на който са дошли младежи от София, представен им е бил проектът и идеята за изложбата. След това организаторите са създали информационна онлайн платформа, където желаещите са имали възможност да качват своите снимки. Впоследствие са подбрани най-подходящите от тях, в които има по-задълбочено виждане и са разпечатани на QR кодове, които ще участват в изложбата тази вечер. Кутрев сподели, че е останал изумен от таланта на хората, които са пуснали снимки. „Идеята е не толкова професионално, колкото любителски да се отрази виждането на младежите за София.

Оказа се, че те са доста добри и има много интересни попадения, които най-вече са свързани с архитектурата на по-старинната част от града, но се набляга много и на парковете. Има много красиви снимки на паркове и градинки. Всички фотоси са много добри, но най-хубавите сме се постарали да ги покажем в изложбата”, обясни организаторът.

Той разясни, че идеята за проекта се появила от нуждата от нещо интересно, с което да се привлекат младежите. Платформата за качване на снимки остава отворена и към момента, и всеки, който желае може да качва свои авторски фотографии и видеа. По този начин може да съдейства за изграждането на съвременна визия на града, която чужденци, гости и туристи на столицата могат да виждат.

Само до момента в онлайн платформата са качени 50 снимки. Изложбата с QR кодовете ще се открие тази вечер от 18.00 часа в столичен бар с участието на оперната изпълнителка Силвия Методиева и пианистката Мария Русева. QR кодовете се разчитат с мобилен телефон и ще представят съвременната визия на град София през погледа на младите хора. Проектът е насочен към използване на иновативни подходи и техники при представяне на творчески произведения, създадени от младежи. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване