09/05/15 16:40
(http://www.klassa.bg/)

Влиянието на властните родители оставя следи до напреднала възраст, според изследване

  Децата отгледани от по-толерантни, а не властни родители са по-щастливи и по-удоволетворени, когато пораснат, сочи изследване, цитирано от The Telegraph. Новото проучване е установило, че родителите, които се намесват в личния живот на децата си или не им позволяват да се срещат с приятели, рискуват да въздействат негативно върху емоционалността им. Увреждащото влияние на авторитарни родители е подобно на преживяването на смъртта на близък човек, изтъкват учените. 
“Открихме, че хората, чиито родители са изразявали топлота и отзивчивост имат по-високо ниво на удоволетворение и по-добро самочувствие през ранната, средната и късната фаза на зрелия си живот”, казва д-р Маи Стафорд от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. “За разлика от това, психологическият контрол се свързва с по-ниско ниво на удоволетворение и душевно благосъстояние. Примерите на психологически контрол включват недопускането децата да взимат самостоятелно решения, навлизането в личния им живот и създаването на зависимост.”
Учените са наблюдавали психическото състояние на 5362 души, родени през 1946 година. Наред с това участниците са отговорили на въпросник за отношенията им с родителите. Доброволците са били запитани дали родителите им са контролирали действията им, дали са разбирали проблемите им, показвали ли са обичта си и дали са им давали свобода. “Известно е от други проучвания, че децата, които споделят сигурна емоционална връзка с родителите си са в състояние по-лесно да изградят такава връзка в зрелите си години”, добавя д-р Стафорд. “Родителите ни дават стабилна база, от която да опознаваме света, а е доказано, че топлотата и отзивчивостта стимулират социално и емоционално развитие.” Проучването е публикувано в The Journal of Positive Psychology. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване