09/05/15 13:20
(http://www.dnevnik.bg/)

Германия очаква 10 хиляди мигранти днес (обновена)


Около 6500 мигранти вече са достигнали Австрия от Унгария днес, а 2200 от тях вече пътуват към Германия, съобщи австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер на железопътна гара във Виена, цитирана от "Ройтерс". Германската полиция очаква с влакове днес от Унгария през Австрия да пристигнат между 5 и 10 хиляди бежанци, а известен брой мигранти е предвидено да дойдат с влакове от Италия, пише БТА.

Междувременно Унгария обяви, че преустановява извънредните автобусни превози към границата, докато нова група от няколкостотин души пое пеша по магистралата към Австрия според репортер на "Ройтерс". 

До това се стигна след като властите в Унгария в крайна сметка вдигнаха ръце пред вълната от мигранти, които отказват да се регистрират в страната и настояват да отидат в Австрия и Германия и ги оставиха да продължат. Виена и Берлин решиха да ги приемат в нарушение на европейските правила, за да облекчат натиска над Унгария, а Чехия и Словакия предложиха да осигурят транзитен транспортен коридор до Германия, ако има германско-унгарско споразумение за това.

В петък поне на три пъти жандармерията не успя да задържи имигрантите в лагерите за регистрация и се налагаше да ги гони из полето или по жп линиите. Други се бяха барикадирали във влакове, спрени до регистрационните центрове, а повече от 1000 души поеха пеша от гарата в Будапеща към австрийската граница.


Гледката на колони от стотици хора, включително на майки с детски колички, бутащи ги по магистралата към Виена в продължение на повече от 8 часа, накара властите да затворят движението в няколко участъка и да ги превозят с автобуси до Австрия.

На границата те слизаха видимо изтощени, носещи деца, увити в одеала и спални чували и пеша влизаха на австрийска територия, където с вода и плодове ги посрещаха служители на помощните служби.

"Щастливи сме. Ще отидем в Германия. Унгария трябва да бъде уволнена от Европейския съюз. Толкова лошо се отнесоха с нас", коментира сириец, представил се само като Мохамед.

Към 2:30 през нощта австрйците съобщиха, че очакват "около 800-1500 души в следващите часове". В 8 сутринта на границата им имаше 4000 души и още хиляди се очакват през деня с влакове, които да ги откарат от Никелсдорф до Виена.


Германия съобщи малко преди обяд българско врече, че вероятно днес в страната ще влязат до 10 000 имигранти.

"Ройтерс" коментира, че макар унгарците да твърдят, че са действали в името на сигурността по магистралите, но фактически правителството е изгубило контрол над ситуацията.

Походът на имигрантите бе поведен от еднокрак сириец, който скандираше Germany, Germany! Зад множеството оставаха разхвърляни обувки, дрехи, дюшеци... Някои от шестващите носеха портрети на канцлера Ангела Меркел.

Ахмед от Афганистан каза преди да се качи на автобус за границата: "Ако е вярно, че ни откарват към Австрия, това е победа. Може би сега ще намерим начин да стигнем до Германия".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване