09/05/15 08:15
(http://www.klassa.bg/)

Депутатите спират приватизацията на болниците

 Депутатите от здравната комисия в НС отхвърлиха вчера идеята на ресорния министър Петър Москов за приватизация на болниците. Това стана с гласуването на второ четене на поправките в Закона за лечебните заведения, предложени от здравния министър.

 

Народните представители се мотивираха, че ако се допусне това, е възможно хората в редица области

 

да останат без медицински грижи

 

тъй като собствениците ще определят какви заболявания да лекуват и какви не. И посочиха, че е напълно възможно шефовете на лечебните заведения да сключват договори с НЗОК само за скъпоструващи клинични пътеки, които обаче не носят риск.

 

Комисията не прие и още един, според думите на министър Москов, съществен за здравната реформа текст, свързан със сливането на лечебните заведения. Депутатите се съгласиха болниците, диспансерите, независимо дали те са онкологични или кожно-венерически, както и центровете за психично здраве, да могат да се обединяват занапред в едно търговско дружество. Това обаче няма да бъде задължително, каквото бе настояването на министър Москов, а само по желание. Тази поправка бе предложена от депутатите от ДПС и приета единодушно. Юристи припомниха, че такава възможност има и сега, но по смисъла на други нормативни документи. За пример те посочиха желанието на две бургаски болници - общинска и частна, да създадат консорциум по сега действащите закони. Представители на Българския лекарски съюз пък обясниха, че ако при дадено обединяване на болници една от тях има съдебен проблем, това ще се отрази и на останалите. Например от запорирана сметка

 

биха пострадали всички

 

които са под общата шапка.  

 

Комисията отхвърли и заложеното от Москов изискване болниците, които искат договор с НЗОК, да лекуват всички заболявания, а не само някои.

 

„Дали това няма да е повод за елиминиране на някои лечебни заведения от договорно партньорство”, попита по време на дебатите председателят на комисията Даниела Дариткова от ГЕРБ. „Възможността касата отново да сключва договор с болница, която не гарантира целия път на лечението на пациентите, а на отделен епизод, избран от определен бизнесмен - шеф на болница, за мен е категорично неприемлива. Аз ще се боря до последния момент в парламентарната зала това да бъде променено, защото е срещу интересите на пациентите”, зарече се по-късно Москов в кулоарите на НС.

 

Така, от общо 61 параграфа в проекта на Закона за лечебните заведения, внесен от министър Москов,

 

непокътнати останаха само 5

 

Всички останали бяха променени от депутатите по време на 4 извънредни заседания на здравната комисия.

 

Окончателният вариант на поправките в Закона за лечебните заведения все пак ще бъде определен по-късно от всички депутати при гласуването им и в пленарната зала.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване