09/05/15 09:42
(http://pik.bg)

Илиана Йотова: България активно трябва да участва при формирането на европейските политики за бежанците

Илиана Йотова: България активно трябва да участва при формирането на европейските политики за бежанците

България активно трябва да участва при формирането на европейските политики за бежанците. Това каза Илияна Йотова, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Тя подчерта, че имаме кризисна ситуация, която България и Европа трябва да решат. Йотова уточни, че в момента се говори за над 120 000 бежанци, които се очакват в Европа. 

„Необходима е промяна на Дъблинското споразумение”, коментира Илиана Йотова като припомни, че когато преди време са го поискали, е прозвучало като ерес. „Днес най-големите европейски лидери говорят, че трябва да бъде променено”, подчерта евродепутата.

Според нея трябва да стане ясно и България активно трябва да участва във формирането на европейските политики за бежанците, а не да бъде техен обект. 

„Много отдавна трябваше да искаме разделяне на три групи държави в ЕС – транзитни; на страните, които приемат бежанците и тези, от които идват. Не можем в момента да бъдем с еднакви условия на страните във вътрешността”, обясни тя.

Илиана Йотова припомни също, че БСП са поискали свикване на КСНС, където да се обсъди бежанския проблем, тъй като там е мястото, където информацията на МВР и службите и тя може да се обсъди и да излезем с обща позиция. 
„България трябва да има своята позиция”, каза още тя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване