09/05/15 08:32
(http://www.klassa.bg/)

Космическото такси на Boeing ще се казва Starliner

 Boeing даде ново име на бъдещото си комерсиално космическо такси, пише The Verge. Първоначално обозначеният като CST-100 апарат ще се казва Starliner. 
Новината беше огласена от американската Национална космическа агенция (NASA) при откриването на новата база, където Starliner ще бъде конструиран. Boeing ще използва бивш хангар за поддръжка на совалки в космическия център „Кенеди“ във Флорида. В сградата совалките са били поправяни и подготвяни за следващия си полет. Сега, след преустановяването на програмата за полети със совалки, постройката ще служи като център на Boeing за екипажи и обработване на товари. 
Първите тестове на Starliner са планирани за 2016 година. Boeing и SpaceX са двете компании, които бяха избрани от NASA и сключиха договор за разработка на комерсиални космически кораби. Тези модули ще превозват астронавти до и от Международната космическа станция (МКС). Целта е американските астронавти да бъдат транспортирани отново с американски летателни машини. В момента NASA разчита на руските ракети „Союз“. Първите изстрелвания на комерсиалните капсули се очакват в края на 2017 година. Заради намаление на бюджета обаче полетите може да се отложат за 2018 година, посочва директорът на NASA Чарлс Болдън.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване