09/05/15 15:28
(http://pik.bg)

Политолог: Кризата в Гърция показа, че в Европейския съюз има проблем със солидарността

Политолог: Кризата в Гърция показа, че в Европейския съюз има проблем със солидарността

Трудно е да се каже, каква точно е ролята на Москва в цялата ситуация с гръцката криза, но според мен, държа да подчертая, че не мога да го докажа с някакви реални факти при анализа, но Ципрас там имаше някакъв резервен ход. Това зави доц. Тошко Петров, преподавател по политология, пише агенция "Фокус".

Той допълни, че организацията БРИКС е създала фонд от близо 100 милиарда долара и ако Гърция беше изпаднала от еврозоната, за което няма процедура, Ципрас е бил наясно, че такова решение не е в изгода и за двете страни.

„Той си имаше някакъв резервен вариант да получи подкрепа за да разплати непосредствените плащания. За два месеца има някъде около 7 - 8 милиарда евро, които в момента не изплаща. Може би чрез този спасителен план ще ги осигури, но ако тези средства ги нямаше, с оглед да се предотврати фалитът на страната, може би щеше да ги получи от там, но това е едно предположение. Нямам доказателства за това, но струва ми се, че Ципрас си имаше резервна врата. Това обаче също щеше да бъде вариант с много непредвидими последици. По този начин ЕС щеше да бъде торпилиран, нещо което е крайно неприемливо”, посочи доц. Петров.

Според него, тази криза е показала, че Европейския съюз има проблеми със солидарността и с поведението си.

„В тази криза се показаха и някои елементи, които не са най-добри практики в отношенията между партньори и общностните интереси в един момент, като че ли бяха готови да бъдат жертвани”, добави още доц. Петров. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване