09/05/15 15:24
(http://pik.bg)

Проф. Искра Баева: За преселение на народите трудно може да се говори, имало е и по-големи бежански вълни

Проф.  Искра Баева: За преселение на народите трудно може да се говори, имало е и по-големи бежански вълни

"За преселение на народите трудно може да се говори, защото броят на тези бежанци не е толкова голям - в съвременната си история Европа е преживяла много по-големи бежански вълни." Това каза запредаването”Събота 150“ на БНР професор Искра Баева, специалист по Съвременна история по повод двете обществени гледни точки, че бежанската криза в Европа е преселение на народите или ситуация, която може да предначертае принципите на Европейския съюз:

"Има огромна разлика  -  предишните бежански вълни или миграционни процеси са се развивали между европейски държави, а сега става дума за неевропейци, които на големи вълни идват в Европа, за да търсят прехрана, спасение, свобода и други ценности", поясни тя.

Професор Баева обясни, че почти всички съвременни държави са плод на преселение на народите на вълни, които са идвали от други континенти, като със заселването си са променяли съществено характера на Европа:

"Тези процеси, на които сме свидетели не са началото, но са един етап от трансформациите, които бавно и постепенно чисто демографски се извършват в Европа", поясни проф. Баева.. 

Според професор Баева, една от основните причини Европа да е така желана дестинация за всички бежанци е успехът на Европейския съюз:

Този успех, който е широко пропагандиран по света, дава шансове за добро бъдеще на хората, които не гледат подробностите и не са запознати с проблемите. 
Не бива да забравяме, че ние имаме проблеми вътре в самата Европа, защото бездомници има не само бежанци. Във всяка от развитите държави има хора, които нямат работа и няма къде да живеят – към тях отношението ни е по-различно, допълни Баева.

Не искам да кажа, че бежанците не трябва да се приемат и не трябва да бъдат хуманно посрещнати – проблем ще бъде отношението на ЕС и на гражданите му към тези бежанци, когато станат европейско население, подчерта още специалистът по Съвременна история.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване