09/05/15 18:01
(http://pik.bg)

Тържествено честваме Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Тържествено честваме Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия

На 6 септември, неделя, президентът Росен Плевнелиев ще посети Пловдив за участие в честванията по повод 130-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В 20.30 часа държавният глава ще участва в тържествената заря-проверка на площад „Съединение“, където ще произнесе слово. По-рано президентът Плевнелиев ще разгледа националната изложба „Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции“ в Регионалния исторически музей. Министърът на отбраната Николай Ненчев също ще присъства на тържествената проверка (заря) в гр. Пловдив.

В тържествения ритуал ще участват представителни блокове на Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържествата по повод 130-тата годишнина от провъзгласяването на Съединението на България В празничния ден, на 6 септември, представителният духов оркестър на Сухопътните войски ще се включи в тържественото отбелязване на годишнината в гр. Ловеч (11.00 ч. пред катедрален храм „Св.Св.Кирил и Методий“ в града). В гр. Стара Загора военнослужещи от военно формирование 24 150 ще участват в тържествения ритуал по полагане на венци пред паметника на „Защитниците на Стара Загора” (10.30 ч., парк „Пети октомври“).

В гр. Ямбол представителни подразделения от военно формирование 52 590 ще поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите за национално освобождение (09.30ч.). В гр. Хасково военнослужещи от военно формирование 52 740 ще поднесат венци пред паметника на Незнайния воин (11.00 ч., площад „Свобода”). В гр. Плевен военнослужещи от гарнизона ще поднесат венци и цветя пред паметника на „Четвърти Плевенски пехотен полк” (11.00 ч.).

В гр. Сливен представителни подразделения от военно формирование 22 220 ще участват в тържествената церемония пред паметника на Хаджи Димитър (11.00 ч.). В гр. Русе военнослужещи от военно формирование 32 420 ще поднесат венци пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война ( 11.00 ч., площад „Александър Батенберг”). В гр. Чирпан представителни подразделения от военно формирование 24 620-Свобода ще поднесат венци и цветя пред паметника на Съединението (11.00 ч.). В гр. Варна Представителният духов оркестър, почетен караул и венценосци от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” ще участват в ритуала за поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на княз Александър І Батенберг (10.30 ч., пл. „Независимост”, пред сградата на Държавния архив в града), както и в общоградското шествие (11.00 ч.,от пл. „Независимост”, по бул. „Мария Луиза” до площада пред Община Варна). Представителните военни формирования от ВМС ще поднесат венци и цветя и пред паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война през 1885 година (11.15 ч., до сградата на Община Варна).

В гр. Бургас представителни части от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили ще участват в ритуала за тържествено издигане на националното знаме (10.00 ч., пл. „Атанас Сиреков” пред Община Бургас). Военнослужещите ще поднесат венци и цветя и пред паметника на 24-ти Приморски полк (10.30 ч., до сградата на Военния клуб в града). На 6 септември от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен Националният военноисторически музей (НВИМ) отбелязва 130-ата годишнина от провъзгласяване Съединението на България. За първи път, специално за празника, музеят ще представи оригинални знамена на Съединението. Музеят ще покаже двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. Едното носи спомена за боевете на Шипка – знамето на 4-та дружина на Българското опълчение, станало впоследствие знаме на 20-а пехотна пловдивска дружина. Другото е трибагреник с лъв, приготвен за Източнорумелийската войска, но неизползван заради статута на Областта, което войниците на майор Николаев целуват преди да тръгнат. Думите върху него „Съединение или смърт“ ще ни пренесат в онези героични дни, когато общественият и човешкият живот се осмислят с категориите на националните идеали. Само в деня на Съединението гостите на НВИМ ще видят и за първи път личния щандарт на Александър I, с който той пристига тържествено в Пловдив като княз на Северна и Южна България на 9 септември 1885 г. Съединението има своето място и в постоянната експозиция на НВИМ, където са представени знамената на Марашката и чирпанската чета „Искра“, личните вещи на княз Александър I, майор Данаил Николаев, капитаните Райчо Николов и Коста Паница, оригинални униформи, оръжията, които са използвани при провъзгласяване на Съединението, и фотоси с лицата на героите на онези смутни времена. По повод Деня на Съединението и Празник на Пловдив – 6 септември, Музеят на авиацията в Крумово – филиал на Националния военноисторически музей, ще работи с вход свободен от 9.00 до 17.00 ч.

Специално за 130-ата годишнина от събитието музеят ще представи за първи път на своята публика тетрадка за волни помощи за въоръжаването на чета „Добруджа“, част от които са дарени в подкрепа на Съединението. Тя е предоставена на музея от наследниците на видния български летец Христо Топракчиев, чийто баща Андрей Топракчиев взима дейно участие в подготовката на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Столична община организира тържествено отбелязване на 130-та годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Церемонията ще се състои на 6 септември, неделя, от 11.30 ч., пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81. В програмата за празничното честване на годишнината ще вземат участие Националната гвардейска част, Мъжки вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Василка Сугарева. Националният исторически музей (НИМ) отново ще е със свободен вход за всички почитатели на историята, припомнят от ръководството на музея.

В празничния ден, в който цяла България по традиция празнува обединяването на Княжество България и Източна Румелия, осъществено през есента на 1885 г., с което изстрадалият ни народ смело отхвърли една огромна несправедливост, наложена ни с Берлинския договор, посетителите на НИМ ще могат да видят и както прочутото Панагюрско, така и Боровското съкровище, които само допреди месец бяха експонирани в Лувъра в рамките на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България”. Тракийското съкровище от Летница, както и забележителното съкровище от Златиница – Маломирово с многобройни златни и сребърни накити и съдове и с пълното бойно въоръжение на тракийски владетел, живял в средата на IV в.пр.Хр., които също гостуваха с голям успех в Лувъра, отново са експонирани в залите на НИМ и ще могат да бъдат оценени от всички, които решат да посетят музея в деня със свободен вход – 6 септември. Работното време на НИМ в деня със свободен вход е: 9:30 – 18:00 часа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване