09/05/15 16:36
(http://www.klassa.bg/)

Учени използват човешкото тяло за безжична комуникация

 Постоянно комуникираме чрез тялото си, но скоро това може да придобие напълно ново значение. Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего разработват технология, която използва тялото като комуникационна среда. Тя би могла да бъде по-ниско енергийна и по-сигурна алтернатива на Bluetooth за носими устройства като “умни” часовници и фитнес гривни. 
Патрик Мерсир, асистент в университета и един от директорите на Центъра за носими сензори към висшето учебно заведение, казва, че безжичната мрежа Bluetooth е полезна при пренасяне на данни на къси разстояния, но не е ефективна, ако трябва да премине през човешкото тяло. Това е така, тъй като тялото поглъща радиосигнали. По тази причина е необходима повече енергия, за да се компенсира загубата на сигнал. 
За разлика от това, магнитните полета преминават лесно през тялото. В търсене на нов начин за комуникация между носимите устройства Мерсир и дипломиращият се студент Джиуунг Парк работят върху технология, при която през тялото се изпращат магнитни сигнали. Научният тандем е обвил с изолирани медни намотки главата, краката и ръцете на доброволец в експеримента им. Изследователите са генерирали магнитно поле с електрически ток и са измерили нивото на улавяне на магнитите вълни от другите намотки чрез тялото. 
Екипът е измерил каква част от сигнала се губи от една част на тялото до друга - от ръка до ръка или от ръка до глава, например, и е установил, че е 100 милиона пъти по-малко, отколото с Bluetooth. Мерсир смята, че технологията е по-сигурна от Bluetooth, тъй като използва тялото, а не въздуха за пренасяне не информация. Силата на магнитното поле, което се генерира е по-ниска от тази на магнитния резонанс, използван в медицината, отбелзва изследователят.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване