09/07/15 07:24
(http://www.klassa.bg/)

Ирландец вдига празник за деца със специални нужди

 Уникален фестивал с благородна кауза ще се проведе за радост на всички варненци в дните от 18 до 20 септември в зелената градина на Карин дом. Занаятчийски и фермерски пазар с над 30 участници, 15 работилници, сред които такива по роботика и конна езда, музика на живо, поднесена от варненски музиканти и актуални звезди на българската сцена са само част от забавленията, които фестивалът „Усмихни се, Карин дом” ще подари на своите гости.

 

Проявата е с благотворителна цел, като 100% от събраните средства отиват за децата в Карин дом. В основата на идеята и организацията е един млад мъж, който е роден в Ирландия, но може да се приеме като гражданин на света, който заедно със съпругата си българка и куп свои съмишленици се е нагърбил с благотворителната проява. Джъс-тин Боланд, който живее и работи във Варна, се е заел с тази благородна задача, за да зарадва децата със специални нужди от Карин дом в началото на учебната го-дина.  „Мисията ни е да стартираме новата учебна година с усмивка, като в същото време се опитаме да информираме по-добре децата и техните родители за невероятната селекция от здравословни храни, която е само на една крачка разстояние, както и да се научим да бъдем по-толерантни към онези, които не са така привилегировани като нас”, коментира Джъстин.

 

Как стига до идеята?

 

„Като тийнейджър аз общувах много с деца - както на моята, така и на по-малка възраст. Обичам да се занимавам с децата. По-голямата част от летните си ваканции прекарвах, като се грижех за децата на съседите. Един от най-скъпите ми спомени е времето, през което трябваше да се грижа за брата на моя приятелка, едно лъчезарно момче със синдрома на Даун, което се казваше Спенсър. Днес той е 26-годишен мъж, но след прекараните няколко години с него аз си обещах, че един ден, ако имам възможност, отново бих работил с деца със специални нужди, бих помагал със средства и с каквото друго трябва. След многото години, през които продължавам да живея и работя в България, много бързо разбрах, че

 

държавата тук не полага грижи

 

за тези деца и техните семейства и само места като Карин дом им подават ръка, а с това и надежда. Така организацията на фестивала „Усмихни се, Карин дом” бе много бърз и лесен избор от моя страна, който срещна разбиране от ръководството на дома”, разказва Джъстин. Той членува в организацията ”Кръглата маса”, голяма част от инициативите на която цели да подпомогне други хора, към които по една или друга причина животът не е толкова благосклонен. Във Варна се запознава с Милена, чиято малка дъщеря Алис е родена глуха. Джъстин помага, като насочва родителите към поставянето на импланти и днес детето учи заедно с другите деца в Карин дом. След това продължава да го прави и за други, които имат нужда от помощ. „Бихме искали да запознаем колкото се може повече хора с дейността на Карин дом и грижата им към децата със специални нужди и техните семейства.

 

От друга страна целим да подпомогнем за набирането на средства, защото без подобни благотворителни инициативи домът не би могъл да съществува и да се грижи за децата със специални нужди и техните семейства.

 

Понякога и аз започвам смело да мечтая, че „Усмихни се, Карин дом” ще бъде дотолкова успешно начинание и ние заедно бихме променили живота на тези деца завинаги. Просто си го представете, ти и аз, ние променяме съдби. Това е прекрасна възможност за всеки един от нас”, казва Джъстин. Идеята му е да покаже пътя, когато някой прави нещо хубаво за другите, като им помага да променят живота си към по-добро.

 

Така след него да се появят и други, които да помагат на други хора и по този начин да се създаде едно общество, което помагайки на хора със специфични нужди, превръща живота им в усмивка. „Щом аз го правя, значи и ти можеш”, категоричен е Боланд.

 

Той кани всички варненци на фестивала,

 

като се надява на хиляди гости. „Мероприятието ще е с по-голяма продължителност от обикновено, ще протече в няколко дни,като за целта ще има обособен базар, на който фермери от региона ще предлагат продукти собствено производство.  Също така ще има и няколко занаятчийски щан-да, на които ще се предлагат цветни скулптури, сувенири и изделия от стъкло, ръчно направени бижута, плетива и много други. В допълнение сме подготвили и няколко страхотни занимания за децата, като например сами да направят десерт или пък керамичен съд, да рисуват, да изработят сами свои собствени бижута с наша помощ. Също така сме поканили аниматори, с които иг-рите никога не свършват, а усмивките не слизат от детските лица.

 

Клоунът Мимо ще се присъедини към нас като един истински магьосник. На разположение ще има два батута, пуканки, захарен памук, сладолед, както и барбекю, щанд за вино и десерти за възрастните. Почти през целия ден ще има музика на живо, което ще предразположи децата да се отпуснат, да се забавляваме заедно и надявам се, защо не, и да открием някой музикален талант”, коментира още Джъстин.

 

Разказвайки за предстоящия фестивал, Боланд не пропуска да припомни, че много световноизвестни личности като деца са били със специални нужди, но днес са на върха. Такива са били Дарил Хана, Тим Бъртън, Дан Акройд, Моцарт - с аутизъм, Лудвиг Ван Бетовен с глухота, Пабло Пикасо, Стивън Спилбърг, Ричард Брансън – с дислексия, Стиви Уондър - слепота.

 

„Ние не знаем кое детско краче за първи път прекрачва прага на Карин дом заедно със своите родители. Може би един ден оттук ще тръгне следващият Лудвиг Ван Бетовен, затова нека помогнем”, призовава Джъстин Боланд.

 

„Усмихни се, Карин дом” има амбицията да се

 

превърне в ежегодно събитие

 

което варненци да очакват с нетърпение и ентусиазъм. Организаторите се надяват да създадат общност в подкрепа на децата със специални нужди и да дадат повод за много усмивки.

 

Фестивалът се открива на18 септември от 14 ч. и ще продължи до 22 ч. На следващия ден ще бъде между 10 ч. и 22 ч., а на 20 септември - от 10 ч. до 20 ч.




Джъстин Боланд е на 39 години, роден е в Дъблин, Ирландия. Там живял до 6-годишната си възраст, след което заедно с цялото му семейство се местят в Марбея, Испания. Казва, че като малък му откриват дислексия, което е различие в начина, по който информацията се обработва от мозъка. Дислексията е затруднение с лексиката, предимно при четене и писане, като хората виждат буквите разбъркано и обърнати на обратно или усвояват учебния материал бавно или със затруднение. Важното е, че проблемът не означава, че такива хора са глупави или умствено увредени, което Джъстин показва през целия си живот. Попречило му е обаче за влизане в университет, но затова пък учи в Дъблин актьорско майсторство, което му помага да бъде артистичен и упорит и в конкретната работа, която върши. Признава, че е много амбициозен и иска винаги да довърши докрай започнатото.

 

Житейският му път минава през Израел, където отива като доброволец и работи в кибуц, учи актьорско майсторство в Дъблин, бил е брокер на недвижими имоти в Лондон, докато стига до... България, където намира своя пристан във Варна. „Женен съм от 10 години за съпругата ми Анелия, която е най-прекрасната жена на света. Имаме 2 момчета – 9-годишния Алекзандър и 5-годишния Райън. Живеем щастливо във Варна заедно с домашния ни любимец котето Клеопатра”, разказва Джъстин. Идва в България по предложение на брат си, с когото създават фирма за недвижими имоти. Преди това обаче е турист в Слънчев бряг и е очарован от красотата на страната ни и затова веднага се съгласява да работи тук. Това съвпада с годините на бума на покупки на домове от англоговорящи, които преди десетина години се преселваха масово в различни кътчета на страната ни. След икономическата криза покупките на имоти секнали и семейство Боланд се ориентирало към други пазарни ниши, за да продължат бизнеса и живота си. Днес те ръководят няколко малки компании, две от които са ориентирани в бизнеса с детски играчки на световно ниво. Семейството има и кафене в центъра на Варна, където развива сладкарството, а Ани Боланд собственоръчно прави бутикови торти и чудни десерти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване