09/08/15 09:12
(http://www.dnevnik.bg/)

ЕС се интересува от борбата с корупцията, а не от митниците, заяви Меглена Кунева


Европейският съюз не се интересува от това колко добре работят митниците в България, а от това дали има ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта, заяви вицепремиерът Меглена Кунева в коментар за отхвърления на първо четене антикорупционен закон.

"Ние даваме сигнал към инвеститорите, че нямаме воля да се борим с корупцията по високите етажи и те ще бъдат зависими", каза Кунева пред БНТ.

Вицепремиерът коментира и декларацията на посланиците от ЕС заради неприемането на закона. Според нея те честно са заявили, че няма как да получим добра оценка, защото не правим това, което се очаква от нас.

Законопроектът, разработен под егидата на Кунева, беше отхвърлен като "за" гласуваха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок, депутатите от БСП бяха против, а ДПС, АБВ, Патриотичният фронт и "Атака" се въздържаха. Същото направиха и представителите на БДЦ, а други двама гласуваха против.

Според Кунева решението на Патриотичния фронт и АБВ и да не подкрепят закона е взето в последния момент.

"Фронтът започна своето съществуване с идеята за борба със статуквото. От това по-добър повод просто не мога да им предложа", каза Кунева и добави че по отношение на анонимните сигнали ще има специална методика, по която те да се оценяват.

"Изкуствено е да се твърди, че ще караме хората да доносничат. При Оруел се говори за репресия на властта върху хората, а в случая става дума за контрол на хората върху властта", каза тя.

"Кметовете, главните архитекти - това са много важни фигури в една местна власт и те щяха да бъдат обект на проверка, имущество, конфликт на интереси. Сега прокуратурата разчита на много по-малък приток на подобни данни или основателни съмнение, защото тя работи само с данни от МВР. Тоест ние отслабваме държавата си."

Вицепремиерът критикува и депутатите, които гласуваха "въздържал се". "Оказа се, че в парламента има депутати, които решиха, че това е най-безопасното. Този парламент можеше да каже - ние сме тези, които приеха закон за борба с корупцията, за превенция на корупцията по високите етажи", каза още Кунева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване