09/09/15 18:19
(http://www.dnevnik.bg/)

Депутати предлагат до една година подслушване за престъпления против републиката


ГЕРБ предлага промени в закона за специалните разузнавателни средства, с които да се увеличи срокът за подслушване и следене при предотвратяване на престъпления против Републиката - глава първа от Наказателния кодекс. Предложението е да може да се подслушва и следи за шест месеца с възможност за удължаване с още шест месеца, т.е общо за една година.

Проектът е внесен днес и под него са се подписали 14 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ, БДЦ. В момента срокът за прилагане на СРС-та не е диференциран. Във всички случаи той е до два месеца с възможност да бъде продължен до шест месеца.

Вносителите мотивират предложението, свързано с престъпленията по глава първа, с факта, че подобни деяния са свързани с продължителна подготовка и "компетентните органи трябва да имат адекватни средства за противодействие, включително и чрез прилагане на СРС, за един по-продължителен период от време", пише още в предложението.

Проектът предвижда и намаляване на срока - до 20 дни-  при използване на СРС за установяване самоличността  на лица. Този срок ще може да бъде удължен с до 60 дни, предвиждат промените.
"Считаме, че срока от 20 дни е достатъчен за постигане на целта, за която се прилагат СРС. В случаите на продължаване на срока са създадени гаранции, че този способ няма да бъде използван за неоправдано по-дълг период чрез съответната преценка за това дали е постигната преследваната цел и дали използването на този способ е необходимо и адекватно да бъде продължен. Поради това съществуването на по-дълъг срок е необосновано и предпоставка за непропорционално засягане на права на гражданите", пише още в мотивите.

Покрай скандала "Червеи" стана известно, че обект на СРС в продължение на 300 дни е била автоматизирана информационна система на МВР. Затова и обвинения бяха повдигнати на бившия председател на  Софийския градски съд Владимира Янева и бившият шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, който е правил исканията.
Съдът няма да бъде уведомяван за нарушения на закона за СРС

Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) ще уведомява МВР, прокуратурата и ДАНС при открити нарушения със СРС, но не и председателите на съдилища, които разрешават или отказват подслушване, предвиждат още промените. В настоящия текст на закона е предвидено, бюрото да уведомява и съда при наличие на данни за неправомерно използване и прилагане на специални разузнавателни средства, съответно съхраняване или унищожаване на придобитата чрез тях информация. Не е известно какви са мотивите зад подобна промяна.

Депутатите предлагат промяна и на текст, приет наскоро. А именно при данни за неправомерно разрешаване на СРС от съдия, бюро да сезира прокуратурата и да уведомява Висшия съдебен съвет (ВСС), министъра на правосъдието, но не и ръководителя на съответния висшестоящ съд. За това също липсват мотиви.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване