09/14/15 21:25
(http://www.klassa.bg/)

Георги Марков: Цветан Цветанов оправдан - за първи път съд отменя присъда заради политически процес

 Потърсихме коментар от Георги Марков, бивш конституционен съдия, по решението на Софийския апелативен съд да оправдае бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за отказа му да разреши използването на СРС, станало известно като “6-те Не”:

Радвам се, че правдата възтържествува.

Преди време ВКС отмени осъдителната присъда на г-н Цветанов с емблематични мотиви.

Емблематични, защото много рядко - и в Европа, и в България - върховен съд отменя присъди с мотив, че не е имало справедлив процес. Когато страна по делото на несправедлив процес е политическо лице, в случая шеф на парламентарната фракция на управляваща партия, то процесът е политически.

Надявам се, в бъдеще политически процеси в България да няма. Трябва нашето законодателство стриктно да спазва българската конституция, според която вътрешната политика в страната се осъществява от правителството, а не от съда. България е парламентарна, а не съдебна република. Съдебните разрешения за подслушване са в главата за основните права на гражданите, а не в главата за съдебната власт.

Те имат охранителен характер и са гаранцията за правата и свободите на гражданите срещу административен произвол. Но те не са класически съдебни решения, които са в сила на присъдено нещо да задължават министъра да действа в определена посока.

Дадено разрешение може да бъде използвано от министъра, но в сложна оперативна обстановка, примерно на тероризъм - може и да не го използва. Той има т. нар. дискреционна власт - право на преценка, на оперативна самостоятелност. Другото означава да закрием МВР.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване