09/14/15 05:16
(http://www.klassa.bg/)

Лавров: САЩ знаят къде са позициите на джихадистите, но няма удари по тях

 Москва има информация, че САЩ знаят точно къде са разположени позициите на “Ислямска държава”, но не дават заповед за нанасяне на удари. Това заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС. “Надявам се, че няма да подведа никого, като кажа, че някои наши колеги от влизащи в коалицията страни казват, че понякога имат информация къде конкретно, на какви позиции се намират едни или други подразделения на “Ислямска държава”, а командващият коалицията (естествено, САЩ) не дава съгласие за нанасяне на удари”, обясни Лавров. “Не искам да правя никакви изводи - кой знае какви оценки, информация и висши съображения има командващият и възможно е другите да не разполагат с това - но такива сигнали има”, допълни Лавров.

 

Преди това Лавров отбеляза, че е възможно САЩ, които на той нарече “нашите американски партньори”, или от самото начало да са създали коалицията си “не много обмислено”, или да са я замислили така, че тя да има не тези цели, които са били обявени. Коалицията се създаваше много спонтанно - буквално за няколко дни бе обявено, че в нея влизат редица страни, започнаха някакви удари, каза руският външен министър. Той каза също, че когато се анализира работата на авиацията на страните, влизащи в антиджихадистката коалиция, се създавало “странно впечатление” и че понякога се “прокрадвала мисълта, че освен заявената цел - борба с “Ислямска държава”, коалицията има и някакви други задачи.

 

Ден преди това президентът на САЩ Барак Обама заяви, че подкрепата на руснаците за режима на Башар ал Асад е голяма грешка и е обречена на провал. И допълни: „Време е малко да се вразуми, защото проблемът с „Ислямска държава” няма да засегне толкова нас, колкото нея с мюсюлманското й население в Кавказ.” Ходовете на Москва нямало да попречат на основната мисия на САЩ в Сирия - да громят халифата, но щели да осуетят намирането на политическо уреждане на кризата в страната. На страната на Обама срещу Русия застана германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер: „Не бива да се допуска всеки да се меси в Сирия по свое усмотрение!”

 

„Досега никой не можа да предложи „вразумителна” алтернатива за обезпечаване на сигурността в Сирия от усилията на действащото легитимно сирийско ръководство”, отвърна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

Междувременно властите в Дамаск съобщиха, че в Латакия в петък са кацнали два руски самолета с 80 тона хуманитарна помощ. Москва предупредила Кипър да пренасочва полетите си идната седмица, защото ще има военни учения по сирийското крайбрежие - на стотина километра от острова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване