09/14/15 05:18
(http://www.klassa.bg/)

Шотландските националисти пак напират за референдум

 Шотландските националисти ще предложат провеждането на нов референдум за независимост на Шотландия от Велико-британия, съобщи Ройтерс.

 

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън обяви, че формацията й, която

 

настоява за отцепването

 

на Шотландия от Великобритания, ще включи предложение за провеждане на референдум в програмата си за изборите за регионален парламент през 2016 г.

 

Стърджън изтъкна, че нов референдум за независимост от Обединеното кралство може да има след 5 до 10 години.

 

В нашия манифест ще бъде посочено, че ние разглеждаме обстоятелствата и времевите рамки, в които провеждането на втори референдум би имало смисъл, но ние можем само да предложим неговото провеждане. След това народът , на тези избори или следващите, ще реши дали иска да гласува за нашия манифест, заяви Стърджън.

 

През юли британският премиер Дейвид Камерън отхвърли възможността да бъде проведен нов референдум за независимост в Шотландия. По думите му, от такова допитване няма нужда и то няма да се проведе, докато той е премиер.

 

Тогава Никола Стър-джън предупреди Каме-рън, че той ще бъде персонално отговорен, ако не изпълни обещанията си за предоставяне на повече власт и това стане причина Единбург да проведе втори референдум.

 

Първият референдум се проведе през септември миналата година и

 

 55% казаха „не”

 

на отделянето на Шотландия от Великобритания. Тогава Камерън обеща повече правомощия и декларира, че Шотландия ще стане най-независимата автономия.

 

Според последното социологическо проучване 55% от шотландците биха гласували за независимост при провеждане на нов референдум.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване