09/15/15 13:17
(http://www.dnevnik.bg/)

БСП и Реформаторският блок внесоха жалби в съда за единните номера в бюлетината


БСП и Реформаторският блок внесоха отделни жалби срещу решението на Централната избирателната комисия (ЦИК) за еднакви номера на партиите и коалициите в бюлетините във всички избирателни райони за местните избори на 25 октомври.

"На местни избори хората трябва да чуят решенията на проблемите си по места, а това няма как да стане с национална кампания", смята депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев ("Движение България на гражданите"), цитиран от партийния пресцентър. Според него местните избори са времето, в което лидерите по места трябва да покажат своите идеи и да убедят хората. "Ако определени хора имат притеснения, че местните представители на партии не могат да се справят сами, то от Реформаторския блок сме убедени, че нашите хора са достатъчно подготвени и могат да спечелят доверието на хората без помощ от националния ефир", добави Делчев.

Той смята, че единният номер ще помогне най-вече на "изборните туристи", на които ще бъде по-лесно за да помнят едно число, независимо в кое населено място ще трябва да гласуват.

Сред мотивите на БСП за жалбата са нарушения на изборното законодателство и установената традиция на изборния процес у нас, както и привилегироването на едни политически сили за сметка на други. "Решението на ЦИК противоречи на Изборния кодекс, съгласно който общинските избирателни комисии, а не тя, имат правомощие да теглят жребия. Това е посочено на две места в кодекса", пише в съобщение на левицата до медиите.

Според БСП ЦИК може да предприеме такива действия в избори за други органи на власт, но не и за общински съветници и кметове. Наред с това един законодателен текст, в случая от Изборния кодекс, не може да бъде отменян или изменян от незаконодателен орган, каквато е ЦИК.

"Нарушава се и добре установена традиция в изборния процес на местно ниво. В българското изборно законодателство от 1995 г. насам определянето на номерата на партиите и коалициите в бюлетините за местните избори се осъществява от общинските избирателни комисии. Действията на ЦИК противоречат и на административно-процесуалните правила, защото комисията се е произнесла по молба на народни представители, а това поставя под въпрос нейния надпартиен характер", смятат още от БСП.

Според социалистите изборните правила у нас предполагат партиите да се съревновават при равни условия в предизборната кампания – принцип, който също се нарушава с това решението. "То поставя местните коалиции и инициативни комитети в неизгодно положение спрямо големите политически партии. Това не засяга кампанията на БСП като водеща политическа сила, но удря по върховенството на закона и подкопава устоите на правовата държава", приключва съобщението.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване