09/15/15 17:34
(http://www.dnevnik.bg/)

Турция започна да спира имигранти на границата с Гърция, няма автобуси от Истанбул до Одрин


Турските сили за сигурност са спрели стотици имигранти – предимно сирийци – по пътя им към границата с Гърция. Това изглежда отваря нов фронт в ескалиращата имигрантска криза в Европа, коментира "Ройтерс".

Жандармерията бързо е издигнала прегради близо до Одрин, докато стотици хора потеглиха към гръцката граница по магистралата и околните хълмове.

Спрени са автобусните превози от Истанбул до Одрин.

Имигранти организирано поискаха достъп до ЕС по суша след съобщенията за нови десетки удавени в два инцидента в Егейско море. "Спасете ни от удавяне", пишеше на плакати, които носеха скандиращи на главната автогара в Истанбул.



"Ройтерс" разказва, че имигрантите опитват да се организират през социалните мрежи за сухопътен поход към Гърция в опит да привлекат по този начин и внимание към това колко смъртоносни са морските трасета. "Не обичам морето, не мога да плувам. Не искаме да измрем в морето", добавя за "Ройтерс" мъж от автогарата в Истанбул.

В Турция се начират поне 2 милиона бежанци – най-голямата група в която и да е страна по света – но трудните условия и липсата на работа стимулират растяща човешка вълна, опитваща да се добере до страна от ЕС.

Животът тук е много труден, предложиха ни убежище, но нищо повече. Нямами права, трябва ни работа", обяснява 27-годишният Шериф от Сирия. Анкара твърди, че е вложила досега около 6.6 млрд. долара за овладяване на хуманитарната катастрофа в съседните Сирия и Ирак.

Край Одрин жандармерията е прогонила стотици, които са предимно сирийци, от магистралата, но те се приютяват под дърветата и настояват, че ще стоят в полето, докато не ги пуснат да продължат към границата с Гърция.

Гърция няма възможност да настани стотиците хиляди имигранти и основно организира придвижването им към границата с Македония по път якъм Централна и Западна Европа. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване