09/17/15 22:20
(http://pik.bg)

Главният архитект на Перник осъден за конфликт на интереси

Главният архитект на Перник осъден за конфликт на интереси

Главният архитект на община Перник Маринела Чолева отнесе присъда за конфликт на интереси от Софийския административен съд заради това, че е дала становище за строеж на синовете си Борислав и Йоан върху апетитет терен зад гърба на живеещите в кв. „Изток”. Чолева трябва да заплати 300 лв. адвокатски хонорар на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, като жалбата й срещу решението на тази комисия е отхвърлена изцяло. Решението е на съдия Десислава Корнезова и то подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, съобщава „За Перник”.Делото бе образувано по жалба на Маринела Чолева срещу решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), с което срещу нея е установен конфликт на интереси в качеството й на главен архитект на община Перник, защото тя е издала становище и предписание с цел облага на синовете й. С тези си действия тя е извършила нарушение, като е участвала в подготовката на акт в частен интерес на свързано с нея лице – собствените й деца Борислав и Йоан.

„В сигнала е посочено, че главният архитект на общината е предложил на кмета да бъде издадено разрешение за изработване проект на ПУП в полза на дружество с неясен капитал, което дружество е представлявано от сина на главния архитект Йоан.

Припомняме, че вестник „Вяра” нищи корупционната схема от години как в Перник се заграбват имоти чрез узурпиране на висши постове, но прокуратурата не предприе нищо по въпроса. 

В Перник реституцията едва сега набира скорост. Отбор от местни величия в общината и в поземлената комисия върти изпитана схема за застрояване на тревни площи. Първо нарочва някого за техен собственик, после му реституират земята, а той от благодарност е длъжен бързо да я продаде на „наш човек”, казаха и в предаването „Господари на ефира”. През 1972 година теренът в кв. „Изток” е отчужден, къщите там са разрушени и е построен блок номер 39. Някогашните собственици на съборените къщи през 90-те години опитват да си реституират имотите пред блок 37, но неуспешно. 

Същият терен от над два декара обаче е реституиран тихомълком през 2012 година, но на други хора, които никога не са живели там. Те пък спешно продават 1/2 от имота, на кого? На сина на главната архитектка на Перник, за да си построи там два блока. Борислав Чолев се прочу като богатия приятел на сестрата на отвлечената и жестоко убита Мирослава. 

Перничани, живеещи в съседство на заграбен имот, намиращ се точно срещу магазин „Кауфланд” в квартал „Изток”, разказаха: „Нашата история започна преди два месеца, когато в община Перник получихме едно обявление за застрояване на този терен, който се явява в съседство с нашия блок 39 на ул. „Юрий Гагарин”. 

В този момент разбираме, че има „собственици” на терена, които въобще никога не са имали тук собственост. Тук съм живяла, тук е била моята родна къща, всичко ми е пред очите и не мога да се примиря с тази неправда. В този имот ние имахме къща, която беше в тази част до блока, след което я разрушиха. 

Учудвам се как е възможно толкова много закони да бъдат нарушени, за да се върне на някой си, по някаква схема, при положение че той… поне да е имал едно парче тука, за да има претенции. Фирмата е „Юнивърсъл Ритейд”, това е синът на главния архитект на Перник Чолева. 

Тези имоти са апетитни, срещу нас е „Кауфланд”, много устроен квартал, направи се кръговото, има търговски вид на тези имоти. Те няма да живеят, те ще ги продават тези имоти”, разказаха тогава възмутени перничани.

Чолева се е защитила пред комисията за конфликт на интереси, като е изтъкнала, че предписанието е акт на кмет, но не и не главния архитект. За територията на общината била единствен архитект и като такъв не можела да отказва разглеждането на преписки, чийто брой бил значителен и сериозно затруднявал контрола върху всяка една от тях.

„Независимо че Чолева изпълнява задълженията си по закон, доколкото изготвянето на становище и предписание при издаването на заповед по чл. 135, ал. 4 във връзка с ал. 3 от ЗУТ се отнася до търговските интереси на нейния син, управител на дружеството молител, безспорно с описаните действия жалбоподателката нарушава установената в чл. 8 от ЗПУКИ забрана”, е мнението на административния съд.”

Преди време в Перник се заговори, че наследството на Борислав Чолев било прокълнато заради семейна война. Имането в пари и апартаменти, оставено от внезапно починалия Стойчо Кръстев, всъщност било не само негово, а и на сестра му, зет му и племенника му. Имотите обаче се водели само на негово име. Затова след като издъхнал, всичко останало за единствения му наследник – Борислав. Останалите близки на баща му, които участвали в строителния му бизнес, се оказали с празни ръце. Това нагнетило и без това обтегнатите отношения между двете роди на Борислав. Проклели са имането – бял ден да не види този, който го е получил, вайкат се приближени на Чолеви.

Борислав не е виждал баща си Стойчо Кръстев от малък. Майка му – Маринела Чолева, бързо се развела с първия си мъж, а след това минала още два пъти под венчило. Роднини от отсрещната рода твърдят, че не давала на Борислав да вижда татко си. 24-годишният Борислав носи бащиното име на Стойчо, но по настояване на майката е взел нейната фамилия – Чолев. Името е известно в града и носи дивиденти, защото дядо му Борис Чолев е бивш кмет на Перник.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване