09/17/15 22:08
(http://www.klassa.bg/)

Морските популации са намалели наполовина от 1970 година досега

 Популациите на морски бозайници, риби и влечуги са намалели с 49 процента от 1970 година, сочи доклад, цитиран от BBC News. Изследването показва, че за някои от видовете, които хората използват за храна, ситуацията е дори по-лоша. Популациите на риба тон и скумрия, например, са намалели със 74 на сто. В допълнение към човешките дейности, каквато е свръх-улова на риба, основна причина за тенденцията са климатичните промени. Докладът е подготвен от природозащитната организация WWF (World Wildlife Fund) и Лондонското зоологическо общество.
“Човешката дейност нанася тежки вреди на окена с улова на риба по-бързо, отколкото тя може да се възпроизведе, а в същото време се разрушват и местата за размножаване”, казва Марко Ламбертини, директор на WWF International. 
В доклада се отбелязва, че броят на морските краставици, смятани за луксозна храна в Азия, драматично е паднал. Те са с 98 процента по-малко в Галапагос и с 94 на сто по-малко в Червено море. Проучването изтъква и разрушаването на хабитати, каквито са морската зостера и магровите дървета. 
Климатичните промени също имат роля за намалението на морските популации. Учените подчертават, че въглеродният двуокис се поглъща от океаните, увеличавайки киселиността им и уврежда множество видове. Екипът е анализирал състоянието на популациите на 1200 вида през последните 45 години. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване