09/18/15 06:40
(http://www.dnevnik.bg/)

Кандидатите на Реформаторите ще са на балотаж в София, Варна, Пловдив, прогноза Радан Кънев


Кандидатите за кметове на Реформаторския блок (РБ) в София, Варна, Пловдив ще бъдат на балотаж срещу настоящите кметове на ГЕРБ в тези градове. Това прогнозира в интервю за "Дневник" лидерът на ДСБ и съпредседател на блока Радан Кънев. Той посочи като безспорен фаворит и номинацията им в Плевен - там те застанаха зад кандидатурата на Георг Спартански. 

В София издигат депутатът и дългогодишен общински съветник Вили Лилков, във Варна кандидат за кмет е Чавдар Трифонов. В Пловдив Реформаторите застанаха зад друг обявил се като независим кандидат - Здравко Димитров (бивш областен управител), който беше депутат от ГЕРБ, но беше изключен заради самостоятелното си включване в битката за местната власт. 

Според Кънев след изборите в края на октомври присъствието на Реформаторите в местната власт ще се увеличи между два и три пъти. 

"Самият факт, че ще имаме балотажи в най-големите градове на страната променя картината на местната власт до неузнаваемост. Десницата не е участвала на голям балотаж от 15 години. Шансът за участие на балотажи е успех, увеличава шансовете за пробив неимоверно. Нашите хора бяха забравили да се борят на местни избори, сега им го припомняме. По отношение на формите ни на явяване в по-малките общини и личностите моята прогноза е, че присъствието ни в местната власт като брой кметове и общински съветници ще нарасне между два и три пъти. Ако има победител на местните избори на фона на общата стагнация, то няма да са партиите, които карат хората да гласуват за лидерите, а партиите, които издигат силните местни кандидати", коментира Кънев. 

Сблъсъци с ГЕРБ 

За явявяването в конкуренция с партньора им в управлението на страната - партията на Бойко Борисов - съпредседателят на блока обясни, че "въпреки неколкократния и на моменти груб отказ на ГЕРБ за съвместни стратегии в червените крепости и смесените райони, ние показахме изключителна отговорност. Навсякъде, където считаме кандидата на ГЕРБ за най-добър, ние го подкрепяме без да искаме нищо насреща. Обратно, навсякъде, където смятаме, че кандидатът на ГЕРБ не се справя като кмет или му е време да си почине, ние излизаме с най-доброто, което може. Така че нашето участие в местните избори ще бъде силно фокусирано върху местните проблеми и местните лидери." 

В София трябва нов модел на управление

На въпрос на "Дневник" дали смята, че и кметът на София Йорданка Фандъкова трябва да излезе в почивка, той каза: "като софиянец и като човек, който се занимава с политика в София от десет години, градът има нужда от много голяма промяна в управлението. Не отричаме постигнатото, но моделът на ГЕРБ в София е напълно изхабен и с нищо не може да допринесе за надграждане на постигнатото." 

Кънев определя кандидатът им за столицата - Вили Лилков като "най-силният софийски политик, който изобщо се е явявал на избори до момента".  

За ефекта от резултатите на местните избори вълху управленската коалиция 

На въпрос, че ГЕРБ се готвят за десета поредна изборна победа, очаква се ГЕРБ и ДПС да засилят влиянието си в местната власт и как това ще се отрази на управленската формула и на отношенията в управленската коалиция, Кънев заяви: 

"Нека първо да не прибързваме с изборните резултати. Фактът, че ГЕРБ ще имат най-голям брой кметове и гласове, наистина не подлежи на съмнение. Какви ще бъдат новите баланси в местната власт обаче никой не може да каже.

Споделям и твърдението, че резултатите на ГЕРБ и на ДПС са предвидими. ГЕРБ за пореден път ще получи малко по-малко гласове от предишните избори - това е партия, която губи гласове на всяко следващо явяване на избори. ДПС ще получи отново преимуществено, но най-вероятно доста отслабено, гласове от смесените райони на страната.

Голямата променлива на тези избори е Реформаторският блок, който прави интересна форма на явяване на избори. В почти всички ключови общини - и големи, и малки, ние се явяваме в различни местни коалиции с изключително силни местни кандидати. Искам да припомня решението на Националното съвещание на ДСБ от пролетта на тази година, което беше, че ние искаме Реформаторският блок да участва на тези избори наистина като на местни избори. Тоест във всяка отделна община да предложи най-добрата формула, най-добрите кандидати за кмет и за общински съветници, така че да промени общината.

Ние не използваме местните избори за инструмент на националната политика. Смятаме, че това е безотговорно към хората по места. 

Резултатите от тях никога не се повтарят на национални избори. Тази цел на ДСБ вече беше постигната с регистрацията на коалицията и кандидатите. Имаме изключително силни безпартий ни кандидати." 

От големите градове той посочи и Стара Загора като място, в което ще се конкурират с ГЕРБ. 

Интервюто с Радан Кънев - четете тук. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване