09/21/15 18:15
(http://www.klassa.bg/)

IT специалисти на “тренировъчен лагер” в Слънчев бряг

 България има нужда от

40 000 кадри в тази сфера,
бизнесът може да ги обучава в добре
оборудваните ни морски комплекси

ЗА никого не е тайна, че IT индустрията е най-бързо развиващият се сектор на българската икономика за последните години.

Данните от 2015 г. сочат, че има глад за близо 40 000 специалисти в тази сфера. Кадрите от българските университети не са достатъчни, за да задоволят търсенето, и затова технологичните компании създават и инвестират в собствени академии, училища, семинари, за да задоволят собствените си потребности.

Очевидно обаче и това не е достатъчно и вносът на специалисти от съседни държави се превръща в алтернативата, а държавата се стреми да помага, като облекчава режимите. Така или иначе обаче, на компаниите от сектора трябва да се съдейства и да се осигуряват възможности, при които те биха могли да концентрират повече обучаващи се кадри на едно място при по-добри финансови условия.

Слънчев бряг традиционно концентрира млади хора на територията на целия комплекс. Голям е капацитетът за нощувки, притежава сериозно техническо оборудване, както и персонал, който е обучен да задоволява нуждите на руски, германски, скандинавски, английски и други туристи. Слънчев бряг може да си говори на един език с IT бранша и да посреща неговите нужди за осигуряване на база за провеждане на академии и обучителни курсове в месеците извън активния летен сезон.

В момента двата основни центъра за обучение и развитие на IT кадри са София и Пловдив. Истината обаче е, че има хора, потенциална таргет група, които живеят в Източна България, градове като Бургас и Варна, за които Слънчев бряг е удобно географско решение. Този териториален принцип важи и за държави като Румъния, Молдова и Украйна. При абсолютно неоползотворения и огромен капацитет на Слънчев бряг извън активния сезон има десетки хотели, които могат да бъдат превърнати в тренировъчни лагери за IT специалисти, които да получат отлични условия на пребиваване и обучение, а в част от курорта вече сме развили безплатна и безжична интернет мрежа. Още повече преговорите с IT сектора ще бъдат изключително лесни, тъй като след август курортът спира да функционира на пълни обороти и наличието на потенциални посетители от този сектор ще се възприема като възможност за запълване на хотелите и създаване на допълнителна заетост за персонала, а защо не и по-добър имидж.

При умна политика от страна на община Несебър могат да бъдат създадени условия не само за IT обучения в различни формати, но и за привличането на дългосрочни аутсорсинг проекти и инвестиции от тази индустрия. Ако бизнесът получи преференциални условия, а допълнителен бонус за младите специалисти е привлекателният живот на морето, това е печеливш модел и за двете страни.

 

 

 

*Авторът е изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване