09/24/15 18:10
(http://pik.bg)

Калфин: Надявам се да не станем страна привлекателна и интересна за голям поток от бежанци

Калфин: Надявам се да не станем страна привлекателна и интересна за голям поток от бежанци

Настанените в България бежанци получават това, което имат право според законите. „Виждате, че основният поток от бежанци ни заобикаля, а тези които избират да идват в България търсят начин да продължат към други държави в ЕС”. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който участва в среща по повод борбата със сивата икономика у нас, предаде БГНЕС.

Има такива, които вече са заети, има регистрирани в бюрата по труда, както и такива, които работят по различни програми за заетост, но техният брой е не по-голям от 100 души.

Надявам се да не станем страна привлекателна и интересна за голям поток от бежанци, каза Калфин. Има разгледана цялостна стратегия за бежанците на Оперативно съвещание на Министерския съвет, която има конкретни параметри свързани с финансирането на мерките за посрещането на евентуална бежанска вълна.

„За щастие не сме подложени на този риск, на който са подложени някои Централно европейски държави, които са по една или друга причина обект на по-голям бежански натиск”, заяви финансовият министър Владислав Горанов. По думите му, със сигурност бюджетът може да поеме това, което се очаква като риск или като квоти.

Финансовият министър подчерта, че има и апокалиптични сценарии за десетки милиони хора, които да искат да дойдат в Европа. Ако тогава се запазят квотите, за България това би означавало десетки-стотици хиляди хора, което ще бъде сериозно предизвикателство, каза той.

Според него обаче това едва ли би се случило, защото тогава няма да се говори за бежанска вълна, а за миграционни процеси, които биха могли да бъдат регулирани чрез други процеси.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване