09/25/15 06:48
(http://www.klassa.bg/)

Акушерката Емилия е опасна само на работа

 Софийският апелативен съд пусна от ареста акушерката Емилия Ковачева вчера. Мярката й за неотклонение беше сменена в домашен арест. Мотивите за това са, че тя е проявила агресия на работното си място в частната болница „Софиямед“, където има данни, че е пребила новородената Никол, и извън тази среда няма опасност да извърши ново престъпление. Според апелативните магистрати Ковачева не е направила опит да избяга от правосъдието и не е проявявала агресия на други места. Тежестта на обвинението не може да мотивира задържането й под стража 5 месеца по-късно, отсече САС. Ковачева е обвинена, че на 18 април т.г. е нанесла множество удари с ръце по тялото, и със стъклено шише за храна - по главата на бебето по време на дежурство в болницата. Новороденото бе преместено в „Токуда“ с тежка черепно-мозъчна травма, отток на мозъка и опасност за живота и бе спасено благодарение на бързата и висококвалифицирана медицинска помощ. При преглед на иззетите видеозаписи, медици от Софиямед са потвърдили, че жената, която се вижда да налага бебето, е именно Ковачева. Експертиза на всички записи месец назад пък е показала, че от 8 дежурства, в 4 от тях акушерката е биела новородени, като случаят с Никол е последният. От Софийската градска прокуратура съобщиха, че предстои повдигането на обвинения срещу Ковачева и за побой над други новородени. Все още се уточнява здравословното състояние на останалите пострадали деца, според разследващите те не са били увредени толкова тежко, колкото Никол. От записите се вижда, че никоя друга дежурна акушерка не е посягала на бебета.

На вчерашното заседание САС прие заключенията на съдебномедицинската експертиза, според която акушерката няма здравословни проблеми. Лекари от МВР болница трябваше за седмица да установят дали здравословното състояние на Ковачева не налага настаняването й в болница или извън ареста, у дома.

Съдебният експерт д-р Христо Кирилов подробно разказа за изследванията, които били направени на Ковачева. Причина за безапетитието й и тежестта и болката в лявото подребрие се оказва камък в жлъчката и омазнен черен дроб. В органите обаче няма възпалителни процеси и болежките могат да бъдат лекувани с хапчета. Престоят в ареста на акушерката не може да усложни това състояние, обясни експертът. Психиатърът, който я прегледал, пък заключил, че тревожното й състояние и стресът може да се пребори с лексотан и не се налага пиенето на антидепресанти. Ковачева няма психично заболяване, гласи заключението на психиатъра. Консултацията с невролог пък показала, че няма данни за неврологично страдание. При прегледа Ковачева била с кръвно 130 на 80. Тя е отслабнала с над 10 кг, но според изследванията няма проблеми с щитовидната жлеза, няма никакви нарушения във функциите на органите й бе категоричен експертът. Акушерката заяви пред съда, че не приема заключенията на медицинската експертиза. Прокурорът по делото припомни, че е обвинена в опит за предумишлено убийство, както и жестокия начин, по който налагала Никол и я душила. Деянието е останало незавършено по независещи от Ковачева причини – след влошаването на състоянието на бебето, то бе преместено в другата болница и спасено. Според държавното обвинение няма обстоятелства, които да налагат промяна на мярката за неотклонение на акушерката. Съдът обаче реши друго. Определението е окончателно.

 

Ще стои затворена в дома си в Самоков

 

Домашния арест Емилия Ковачева ще изтърпява в дома си в Самоков, където местната полиция ще контролира това, определи САС вчера. След решението на съда майката и дъщерята на акушерката не можеха да си намерят място от радост. Тийнейджърката запази мълчание пред медиите, но възрастната жена се нахвърли върху журналистите с обвинението, че дъщеря й страда заради техния интерес и отразяване на случая.

40-годишната акушерка не отрони и дума. Адвокатът й отново разви тезата си, че разследването не е пълно и всеобхватно, защото не били иззети записите от всички камери. Според защитата съставът на апелативния съд, който разгледа мярката вчера, е незаконен и небезпристрастен, въпреки че в залата съдът отхвърли искането му да си направи отвод и обясни защо няма основание за това.

 

Разследването за другите бити бебета ще е отделно

 

Материалите за побои над други новородени от акушерката Емилия Ковачева ще бъдат отделени в друго наказателно производство, уточняват от Софийска градска прокуратура. Все още разследването изяснява самоличността на пострадалите новородени и тяхното здравословно състояние по време на насилието и сега.

Според лекари от „Токуда“ тежко ранената през април Никол в момента е добре. Невролози обаче коментират, че черепно-мозъчната травма и отокът на детето могат и да се окажат причина за бъдещи здравословни неразположения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване