09/25/15 06:49
(http://www.klassa.bg/)

ВСС уволни прокурора на Животното

 Висшият съдебен съвет уволни вчера шефа на спецмагистратите Светлозар Костов, станал известен като прокурора на Животното.
С 13 гласа "за", четири "против" и трима "въздържали се" Висшият съдебен съвет го наказа за нарушение на етичния кодекс, като санкцията принципно му беше наложена заради скандал отпреди почти две години. Тогава бившият вече ръководител на специализираната прокуратура влезе в конфликт в подчинените си магистрати. Срещу Костов обаче текат още няколко дисциплинарки, последната от които беше образувана преди дни. Тя е за това, че уреди със свобода силовака на Гриша Ганчев и тартор на червените ултраси Росен Петров – Животното, който трябваше да лежи в затвора за участие в група за наркотрафик. Ултрасът от ЦСКА трябваше да е влязъл в затвора още през пролетта, но благодарение на Костов получил отсрочка, в резултат на което дори придружи Ганчев при щурма му в Зоналния съвет на БФС на стадион Васил Левски. След проверка шефката на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова поиска уволнението му заради отлагането на изпълнението на наказанието.
Костов дойде на заседанието на ВСС, за да изложи аргументите си. Дисциплинарният състав предложи наказание „забележка“, но мнозинството в съвета наложи по-тежкото наказание. Предложението за образуване на дисциплинарното производство бе на главния прокурор Сотир Цацаров и е първото от общо четирите, което приключва ВСС. В сряда пък Костов си направи отвод по делото „Октопод“, което започна в спецпрокуратурата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване