09/25/15 22:05
(http://www.dnevnik.bg/)

Кунева: "Горещата точка" не може да бъде наложена


Така наречената "гореща точка" е едно от средствата за правене на политика за бежанците и тя не може да бъде наложена на никоя страна членка на Европейския съюз. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ вицепремиерът Меглена Кунева на въпрос какво представляват по замисъл така наречените горещи точки, които през седмицата разгневиха лидерите на страните-членки. За България недоразумението дойде от това дали страната в лицето на премиера Бойко Борисов е поискала да има такава точка.

Кунева обясни, че терминът е възприет през май, а през юни ЕС решава да бъдат създавани такива точки при поискване от отделни страни, към които е насочен голям трафик от мигранти.

"Това е възможност за проява на солидарност, за начало към Италия и Гърция ще има такива точки заради най-големия натиск, на който са подложени и не успяват чисто физически да обработят толкова документи, да отсеят кои са бежанци и кои мигранти", допълни Кунева.

Тя обясни, че в тези точки ще се изпращат допълнително служители на Фронтекс, които да помагат за обработката на документите. Страните обаче имат ангажимент да предоставят помещения за целта както и да настанят мигрантите до изясняване на техния статут.

"Горещата точка е въпрос на повече средства, на изпращане на администратори от Фронтекс, в Италия вече са 46 експерти, на остров Лесбос – 480 души. Отпусната е помощ о 4.5 млн. евро само за егейските острови, създава се нещо като отряд за помощ от Фронтекс", разказа тя и подчерта, че тази форма е замислена като помощ, която е поискана от съответната страна.

Кунева посочи и че през следващия месец се предвижда да бъде създаден още един фонд на Европейския съюз, средствата от който ще са за подпомагане на страни извън общността при подобни кризи.

Членството в Шенген няма общо с формирането на горещи точки, изясни тя, но изказа мнение, че Шенген в този си вид не е това, от което Европа има нужда и даде примери със страни-членки, които не спазват всички изисквания. Такъв бил примерът с Гърция, която въпреки, че е в Шенген, не събира пръстови отпечатъци, което на практика нарушава правилата на пространството.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване