09/26/15 10:33
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Цветанов: На изборите ГЕРБ ще е №1, ДПС - втора сила, независимите - трета

 На 1 ноември може да ме питате за предположения за президент

Преди второ четене удължаваме максимално срока за предложения в конституцията

Няма да дам конкретна прогноза по общини за вота - ще е много потискаща за опонентите

Каквото и да кажем отсега за промяна в управленската формула след 25 октомври, ще се ползва за интерпретации

С лидера на ПГ на ГЕРБ, зам.-председател на партията и шеф на националния й предизборен щаб разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Цветанов, в 9 ч тази сутрин имаше проблем с кворума. Да не би депутатите да са се застояли пред телевизорите, за да проследят какво ще каже премиерът?

- Знаете, че във връзка с Курбан Байрама депутатите от ДПС са сред своите близки, познати и приятели. Но кворумът пострада заради политическо решение от БСП, които не се регистрираха.

- Започнаха ли предизборните игри?

- Очаквам подобни варианти да бъдат разигравани в предстоящите две седмици, за да се търси бламирането на пленарния ден или да се генерира някакво изкуствено напрежение в сегашния парламент, който се отличава с изключително голяма конструктивност и с постигането на политически консенсус по важни за страната приоритети. Затова в последните седмици сме на удължено работно време - заседанията не приключват в 14, а в 16 ч, след което работата продължава и по комисии. Те няма да почиват и в двете седмици преди изборите, когато няма да има пленарни заседания.

Би могло да се предположи, че ще се стигне до проблеми с кворума в оставащите преди вота пленарни дни до 18 октомври, но от ГЕРБ доказахме, че сме много конструктивни и диалогични с опозицията. По-важното е, че 

в днешното НС имаме доста по-спокойна среда,

доста повече възможности за реални реформи и за очертаването на по-дългосрочни цели, които обединяват всички ПГ и в голямата си част постигат мнозинства около 180 гласа.

- Ще стигнем след малко до 180-те гласа. Но нека уточним в оставащите дни преди изборната ваканция какво ще приемете спешно? Ще придвижите ли промените в конституцията към второ четене?

- Не може да се обвързваме само с основните цели. Имаме текуща програма, закони по секторните политики. Знаете, че близо две седмици гледаме Закона за предучилищното и училищното образование. Убеден съм, че на извънредното заседание във вторник ще имаме финализиране на всички текстове от него, а те са над 460 страници.

- Може ли да предположим кога ще минат второ и трето четене на конституцията? Възможна ли е ревизия в прословутата част за квотите в прокурорската колегия?

- Основната ни цел е да намерим политическия консенсус, за да можем да реализираме целите, които са заложени в конституционните промени. За да избегнем политически спекулации и различни тълкувания, другата седмица ще внесем искане за удължаване с максимално допустимия срок - три седмици, за внасяне на предложения между първо и второ четене.

- Това е новина.

- Да. Така ще отворим по-голяма възможност за повече разговори и търсене на политически консенсус. Защото тези 184 гласа, които бяха реализирани на първо четене, доведоха до изключително висока оценка за постигнатия консенсус, който бе отчетен от всички. Затова благодарих от парламентарната трибуна на всички, дори и на БСП, които бяха против.

- Резултатът бе наистина впечатляващ, но сега на дневен ред е въпросът как може да повторите успеха на второ четене, при положение че позициите на РБ и на ДПС остават диаметрално противоположни и изглежда, че никой няма да отстъпи за политическата квота в прокуратурата?

- С повече разговори и с повече отрезвяване. Ако се върнем два месеца назад, знаете, че ДПС и РБ бяха на диаметрално противоположни позиции, след което остротата в поведението на РБ беше обрана достатъчно, което даде възможност г-н Радан Кънев и г-н Лютви Местан да направят много срещи помежду си, след което се стигна до събирането на първите 180 подписа, за да внесем промените. А сега постигнахме малко по-добър резултат със 184 гласа, което показва, че политиците могат да намерят общ език за постигането на националните приоритети, които трябва да реализираме всички заедно.

- Разглеждате ли в ГЕРБ и крайния вариант, заявен от г-н Кънев на няколко пъти: “Ако се стигне до промяна на квотите, РБ няма да остане в управлението”?

- Нормално е по-малкият да бъде по-непремерен в изказванията си. Но това, което е изключително важно и на което съм се научил в краткото време, в което участвам в политиката, е, че трябва да се съобразяваме и с различното мнение. Когато проявяваме по-голяма търпимост, когато даваме по-голяма възможност за търсене и постигане на политически консенсус, смятам, че подобни

ултимативни тези не трябва въобще да стоят на дневен ред, и то в 43-ия парламент

 Защото има много законопроекти, които минават през постигането на този политически консенсус между управляващото мнозинство и представителите на опозицията. Дори някой път имаме пропукване на парламентарното мнозинство - по плоския данък например, където получихме подкрепа от опозицията.

- От ДПС.

- Да. Което по никакъв начин не означава, че имаме някакво заиграване. Не, просто се водим от интересите на държавата, които минават през реализиране на управленската програма на ГЕРБ.

- И все пак, има ли вариант след изборите, за които и премиерът каза, че на тях ще се види колко вярват хората на партиите в управлението, да се стигне до някаква ревизия на формулата?

- Каквото и да кажа на такъв въпрос, винаги ще се направят различни интерпретации. За мен по-важното е, че всеки един избор е възможност за всяка партия да види какво е нейното състояние и какво е одобрението на обществото към нея. Затова заявихме на партньорите си от РБ, че излизаме самостоятелно, че не можем да участваме заедно, защото ние искаме да променим моделите на работа в немалко общини, където те имат кандидати.

- Атакувате нови областни градове, сред които Хасково, Шумен, Монтана и част от които в момента се управляват от РБ.

- Давам за пример Хасково. Не мога да приема, че моделът на управление там е реформаторски и че е демократичен. Не мога да приема това, което се случва в Монтана, Карлово, Петрич. Не мога да приема кандидатурата на РБ във Варна - че това е реформаторско. Не. 

Ние представяме видими резултати от политиките, които са реализирали кметовете

и общинските съвети с доминиращо участие на ГЕРБ. Избирателите са тези, които могат да назначат отново досегашните кметове и да дадат шанс за реалното развитие на общини, които вие също споменахте - Шумен, Разград, Търговище, Сливен, Враца, Монтана, Кърджали и Видин.

- Колко от тези общини ще спечелите? И имате ли готовност да попълните анкетата - прогноза за изборните резултати, която Борисов получи преди малко в bTV?

- Когато правя нещо, се опитвам да го правя с много сърце и с много душа. Винаги давам всичко от себе си, за да постигна максимално високия резултат.

 

Така съм научен в спорта, когато бях среден и дълъг бегач,

и зная, че колкото повече усилия полагаш и колкото повече работиш, ще получиш по-добри резултати. Затова и кметовете на ГЕРБ ще получат добър резултат - работили са много през мандата си. Когато правя съответните прогнози, те са на базата на реалните им резултати и на анализите, които имаме от всички избори досега. Бих попълнил всяка анкета за прогнозни резултати от вота, но смятам, че тя ще бъде много потискаща за някои от политическите ни опоненти. Затова ще се въздържа и няма да го направя. Единствено ще посетя колкото е възможно повече населени места и ще се срещна с колкото е възможно повече граждани, които искат реалната промяна да стигне и до тях в споменатите общини, които сме амбицирани да спечелим.

- Вие разбрахте ли ще я има ли у нас Г-точката, която възпламени през последните 2 дни България? Имате ли информация колко в крайна сметка ще са бежанците и кога се очаква да удари голямата вълна? Турският премиер говори за 10 милиона души, които могат да тръгнат и част от тях да минат и през нас...

- Европа е подложена на засилваща се бежанска вълна. Нерешаването на конфликта в Близкия изток винаги ще генерира сериозен бежански поток. По-важното е Европа и най-вече САЩ в диалог с Русия да решат кризата в Сирия максимално бързо и да стане Близкият изток спокойно за живеене място. Убеден съм, че голяма част от бежанците, които бягат от смъртта, ще се върнат обратно в родните си места. Но сега трябва да решим проблема с адекватни мерки.

Що се касае до тези горещи точки, всички държави, граничещи с Турция и през които има възможност да се засили бежанският поток, са гореща точка за Европа. В момента най-засегнати са Италия и Гърция. Говори се за центровете, които да дадат възможност за преразпределение на договорените квоти. Тук по-важното е 

да сме готови за всяко предизвикателство, което може да възникне

Убеден съм, че с влошаване на метеорологичните условия този бежански поток временно ще намалее, но това по никакъв начин не трябва да ни успокоява. Трябва да сме максимално активни в търсенето на общите европейски политики. Виждате, че се говори за засилване на ролята на Фронтекс за създаването на възможност в тези горещи точки чрез агенцията да има представители на държавите от ЕС, които да подпомогнат институциите в най-засегнатите от тях. Имаме дъблинско споразумение - всеки един бежанец трябва да бъде обработен и да се въведат дактилоскопските му отпечатъци. Когато имаш капацитет да обслужиш 1000 човека, а те станат 30 хил., няма да си в състояние да изпълниш ангажимента си по това споразумение. Точно затова се предприемат подобни мерки - за да могат да се подпомогнат националните институции на най-засегнатите държави от ЕС. Премиерът даде много ясни отговори, за да спрат спекулациите.

- С какво авторство са тези спекулации?

- Нека не влизаме в тези детайли. Когато има неразбиране по дадена тема, допълнителните разяснения могат да допринесат за обективното възприемане от обществото. Може би трябваше представители на правителството да направят предварително запознаване на вътрешната комисия и на тази за контрол над службите, за да може да се намали това спекулативно поведение и неразбиране, което възникна у всички депутати, от различни ПГ. Затова и вчера на комисията за контрол над службите се взе решението вицепремиерите Кунева и Румяна Бъчварова да бъдат изслушани, за да може при необходимост депутатите да вземат важни законодателни решения, които да подпомогнат реализирането на общия пакет мерки на българското правителство.

- Къде ще бъдат изслушани вицепремиерите и кога?

- Външната, вътрешната и комисията за контрол над службите ще направят съвместно заседание, на което ще бъдат изслушани външният и вътрешният министър, и вицепремиерът Кунева.

- Ще ви върна малко във вътрешната политика. Четин Казак смята, че след местните избори ДПС ще е вече втора сила. Във вашия щаб има ли такива индикации?

- Да. В общи линии анализът, който и ние сме направили в националния предизборен щаб като разпределение на кметовете, които ще бъдат избрани, сочи това: първа сила - ГЕРБ, втора - ДПС, трета - независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети и подкрепени от N на брой партии в коалиции. Четвърто и пето място вече ще бъдат разпределени измежду другите участници в надпреварата.

- Възможно ли е президентските избори догодина да доведат до промени в изпълнителната власт, ако вашият лидер реши да се кандидатира за държавен глава?

- Сама разбирате, че няма как да коментирам президентските избори, при положение че днес стартира кампанията за местния вот. Повече ще бъде популистко изказване.

- Понеже сте изборджия номер 1 в държавата и сте казвали, че когато започне една кампания, вие вече работата по този наближаващ вот сте я свършили и вече мислите за следващия.

- Разбира се, че за мен кампанията реално е приключила в момента, в който вече имаме постигането на всички заложени в националния щаб цели - с цялата логистика, свързана с рекламните материали, с провеждането на номинационните събрания и регистрирането на кандидатите за кметове и общински съветници. Днес, когато вече се открива кампанията, аз просто изпълнявам всичко, което е заложено от националния щаб - да посетя колкото е възможно повече населени места, да направя колкото е възможно повече срещи. Но това вече са рутинните мероприятия от всяка една кампания.

От 6 до 8 месеца е реалната подготовка за една национална кампания,

която ГЕРБ прави винаги. Затова се учудвам на тези, които смятат, че всичко в едни избори зависи от един месец кампания. Тя започва, след като приключат последните избори, в които си участвал. След като приключат местните избори на 1 ноември, в кратки срокове ще направим цялостен анализ за представянето на партията и започваме да планираме следващата стратегия - за националната кампания, която трябва да бъде реализирана за президентските избори. Тогава вече може да отворим възможността за евентуални предположения и разговори във всяка една посока.

- Понеже на местни избори всички се изкарват победители, кажете какъв е измеримият критерий за резултата? Включително, за да проверим класацията, която очертахте преди минути в разговора ни?

- Изборният критерий е резултатът от избраните кметове и общинските съветници на всяка партия, регистрирана самостоятелно в ЦИК.

- Гледаме и двете графи - кметове и съветници?

- Разбира се. Аз затова казах, че третият като резултат политически субект в тези избори ще бъдат независимите, издигнати от комитети.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване