09/27/15 21:12
(http://www.dnevnik.bg/)

Борещите се за независима Каталуня печелят изборите, сочат първи данни


При рекордна активност на избирателите - вероятно над 82%, испанската провинция Каталуня гласува днес за регионален парламент и ако контролът попадне в ръцете на борещите се за независима република, това би трябвало да задейства процес, който след 18 месеца да доведе до отделяне от властта на Мадрид.

Екзит пол данните на TV3, обявени малко след 21 часа българско време, дават 63-66 места на коалицията  "Заедно за "Да" в 135-местния парламент. Социалистите от малката лява партия CUP вземат 11-13 места, което означава, че привържениците на независимостта са с 49.8% - на ръба да овладеят 50% от парламента.

И двете партии са заявявали, че ако спечелят заедно мнозинство, едностранно ще обявят независима Каталуня след 18 месеца.



Мнозина от 5.5 милиона души, имащи право на глас, не вярват, че ще се появи независима Каталуня, а по-скоро разчитат гласът им да подсили позициите на местните власти за преговори с централното правителство за повече автономия. Те са за повече права върху данъчната политика и за закони за защита на езика и културата на каталунците.

Някои от тях, цитирани от "Ройтерс", недоволстват, че политиците не са постъпили като в Шотландия, за да има нормална разяснителна кампания преди референдум. Проблемът е обаче, че конституцията на страната не позволява вот за отделяне на някоя от провинциите.

В ранните вечерни часове на неделния ден активността надхвърли 63%, което е с почти 7 процентни пункта повече от участието на предходния местен вот и рекорд от падането на диктатурата на генерал Франко насам.

"Днес е велик ден за демокрацията в Каталуня. Преодоляхме всички препятствия, издигани от испанското правителство. Сега Каталуня се изправя пред собствената си съдба", заяви регионалният лидер Артур Мас, когато гласува.

Мадрид обяснява, че вотът е само за 135 местни депутати и че ще блокира всеки опит за отделяне от Испания, тъй като това противоречи на основния закон.



Пазарите също следят внимателно резултата, защото испанските банки, включително няколко базирани в Барселона, предупредиха, че поемането към независимост ще предизвика финансов хаос. Централната банка уточни преди броени дни, че една независима Каталуня ще трябва задължително да напусне еврозоната и може би Европейския съюз.

"По принцип, високата избирателна активност би трябвало да означава, че до урните са отишли хора, които обикновено гласуват на предимно на национални избори и този път са били мобилизирани. Техният вот обикновено е в полза на конституцията", коментира пред "Ройтерс" преди обявяването на резултатите Хосе Пабло Ферандис от социологическата агенция Metroscopia.

Резултатът би трябвало да повлияе и на националните избори, които са през декември. Основните партии, борещи се за гласовете на втората по население испанска провинция, вече заявиха, че са готови да обсъждат с Каталуня по-благоприятен данъчен режим и увеличени инвестиции в инфраструктура.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване