09/28/15 09:03
(http://www.dnevnik.bg/)

Путин: Знаем точно колко САЩ са платили за свалянето на Янукович


Руският президент Владимир Путин е убеден, че САЩ стоят зад отстраняването от власт на украинския президент Виктор Янукович и че американците вече дори не прикривали този факт.

В интервю за телевизионните канали CBS и PBS той бе запитан от водещия Марли Роуз дали смята, че "САЩ са свързани със свалянето на Виктор Янукович, когато той бе принуден да бяга в Русия?".

"Знам за това абсолютно точно", отвръща президентът. Запитан откъде му е известно за това, Путин обяснява: "Много просто. От хората, живеещи в Урайна - с тях имаме хиляди съвместни контакти и хиляди връзки. И знаем кой, къде, кога се е срещал, работил е с тези хора, които сваляха Янукович, как са ги подкрепяли, колко са им платили, как са ги подготвяли, на кои територии, в кои държави и кои са били инструкторите им. Ние всичко знаем. А и между другото, нашите американски партньори вече не крият това."

Запитан дали уважава суверенитета на Украйна, руският президент отговаря "Категорично".
"Но ние бихме искали и други държави да уважават суверенитета на останалите страни, включително на Украйна. А да са уважава суверенитетът, означава да не се допускат държавни преврати, антиконституционни действия и незаконно сваляне на легитимните власти".

"А как става смяната на легитимна власт? Каква е ролята на Русия в обновяването на властта в Украйна?", пита Роуз. "Русия никога не е участвала и не се кани да участва в действия, насочени срещу легитимните власти", отвръща президентът. "Но наложи ли ви се да използвате военна сила, за да изпълните тази цел?", настоява журналистът. "Не, разбира е", казва Путин.

Темата "Украйна" е повдигната от самия президент в хода на разговора за това редно ли е да се подпомага режимът на Башар ал Асад в Сирия. Путин казва, че "Украйна е най-близката ни страна, братска страна, това не е просто славянски народ, а най-близкият до руснаците народ".

"Кое смятам абсолютно неприемливо за нас? Решаването на въпроси, включително на спорни въпроси, вътрешнополитически въпроси в републиките на бившия СССР с помощта на т.нар. цветни революции, с помощта на преврати и неконституционни методи за смяна на действащата власт - това е абсолютно неприемливо."

На въпрос за руското военно присъствие по границите на Украйна и твърденията, че руската армия е на украинска територия Путин отвръща с въпрос: "А вие имате ли военно присъствие в Европа?".

"В Европа се намира тактическо ядрено оръжие на САЩ, да не забравяме това. Какво означава то? Че сте окупирали Германия или само сте преобразували окупационните войски във войски на НАТО? А ако държим своите войски на наша територия на границата с някоя държава, вие смятате това за престъпление?"

По повод Сирия и руските военни части там Путин обяснява, че "Русия няма да участва в никакви военни операции на територията на Сирия или в други държави, във всеки случай към днешния ден не планираме подобно нещо."

В неделя по време на изказването на украинския президент Петро Порошенко в ООН руската делегация демонстративно напусна залата на Общото събрание. "Напуснахме в знак на протест срещу откровено политизираната и агресивна реч, която съвършено не съответства на заявената тема на срещата", цитира ТАСС един от руските дипломати. (Заседанието бе за глобалните цели на човечеството и на него се изказа и президентът Барак Обама - бел.ред.) В залата обаче е останал един руски представител, за което източникът на агенцията обяснил, че "руската страна има навик да слуша своите опоненти и да не оставя изказванията им съвсем без внимание".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване