09/29/15 15:25
(http://www.dnevnik.bg/)

Дупка в закона - партии с държавна субсидия ще получават финансиране и за агитация в референдума


Пореден пропуск в закона излезе наяве, след като Централната избирателна комисия реши партии, които са част от парламентарни коалиции и съответно получават държавна субсидия, да имат право на пари от бюджета за разходите си по информационно-разяснителната кампания във връзка с предстоящия референдум. Решението е от 25 септември и определя кой и в какъв размер ще вземе т.нар. медийни пакети - до 40 000 лева и е било гласувано при изключени камери, които предават заседанията онлайн, съобщава в днешния си брой в. "Сега".

Според закона за референдумите всяка партия, коалиция и инициативен комитет без държавна субсидия има право на медиен пакет до 40 000 лв., с който да покрие разходите си по агитацията "за" или "против" въпроса, поставен на допитването. Повечето регистрирали се за участие в кампанията попадат точно в тази категория.

С решението си обаче ЦИК определя, че по-малки медийни пакети ще вземат и онези партии, регистрирали се за кампанията, които са част от парламентарни коалиции и получават някаква държавна субсидия.

Според комисията те имат право на това "в намален размер, пропорционално на броя на партиите, участващи в коалиции, които получават държавна субсидия по реда на Закона за политическите партии". В това число влизат АБВ и Българска партия "Либерали" от коалиция АБВ, които ще вземат по 30 000 лв. Също и Партия на българските жени (34 286 лв.) от коалиция ББЦ, Българска нова демокрация (33 334 лв.) от Реформаторския блок и Земеделски съюз "Александър Стамболийски" (36 923 лв.) от коалиция "БСП лява България".

За решението си ЦИК се позовава на текстове от закона за референдумите и Изборния кодекс, които обаче само регламентират правото на участници в кампанията да вземат медиен пакет, стига да не получават субсидия. И в допълнение правят аналогия с разпоредба от Закона за политическите партии, според която субсидията предоставяна на коалиции, се разпределя между партиите в нея на основата на споразумение или ако такова няма, се разделя пропорционално на броя на депутатите от отделните формации. От ЦИК смятат, че въпросните партии са се регистрирали за участие в кампанията отделно от коалициите, от които са част, и затова имат право на медиен пакет в намален размер.

Пред "Сега" шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) коментира, че в сегашния Изборен кодекс не е доизчистен въпросът за съотношението между партиите и коалициите. Според колегата му Янаки Стоилов (БСП) е необходимо прецизиране на нормативната уредба. "Формално няма съвпадение на единия или другия политически субект, но има застъпване", посочи Стоилов.

Според решението на ЦИК 21 партии ще получат пълния размер на пакета. Сред тях са "Зелените", РЗС на премиерския съветник Яне Янев, бившите царисти от "Новото време", Единната народна партия на Мария Капон, "Нова алтернатива" на бившия военен министър Николай Цонев, партия ДЕОС, Обединени земеделци. По 40 000 лв. ще вземат и 8 инициативни комитета.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване