09/29/15 16:26
(http://www.dnevnik.bg/)

Сепаратистите в Каталуня и Шотландия влизат в нов етап на развитието си


Каталунското и шотландското са двете най-силни движения за независимост в Европа. Тяхното развитие навлиза в нова фаза, а те самите могат да научат взаимно много уроци от опита си до момента.

Сепаратистите спечелиха убедително мнозинство от местата в парламента на Каталуня на регионалните избори в неделя, задълбочавайки конфронтацията си с правителството в Мадрид.

Въпреки страстно защитаваната си кауза и високите очаквания обаче както шотландците, така и каталунците са изправени пред дълъг и хлъзгав път срещу упоритите централни правителства, бизнеса, банковия сектор и Европейския съюз, които, изглежда, сякаш обединяват срещу тях.

Нито една от двете групи не се радва на категорична подкрепа от собственото си население. Въпреки това със сигурност и шотландските, и каталунските сепаратисти ще останат трън в очите на големите партии във Великобритания и Испания за следващите години.

"Всеки британец, който наблюдава събитията в Каталуня в момента, ще усети силното чувство, че има конституционно дежа вю", коментира шотландският анализатор Дейвид Торанс за Glasgow Herald:

"Коалиция от поддръжници на независимост обещават отделяне през следващите 18 месеца, сплашват с лозунги за Европейския съюз и пенсиите, говорят за федерализма като възможен компромис. Изкушавам се да кажа, че този филм вече съм го гледал."

Регионалният президент на Каталуня Артуро Мас обяви, че вече има демократичен мандат да продължи работата по каузата за независимост.

Конституцията на Испания обаче не позволява регионите да се отцепват, а премиерът Мариано Рахой категорично се противопоставя на идеята да проведе референдум за независимостта на Каталуня.

От своя страна шотландският порив към независимост, ръководен от Шотландската национална партия (SNP), изгуби своя референдум през септември миналата година.

В същото време шотландските националисти постигнаха впечатляваща победа на британските парламентарни избори през май, като спечелиха почти всички шотландски места в парламента освен три. В момента те поддържат тезата, че втори референдум ще бъде проведен в определен момент в бъдеще.

Много от каталунците взеха шотландския референдум за пример, след като премиерът Дейвид Камерън уважи правото на шотландците да имат глас. В същото време стратегията на испанският министър-председател Мариано Рахой е системно да пренебрегва аргументите на каталунците и да ги описва като "безсмислици".

Според Майкъл Кийтинг, професор по европейска политика в Университета в Абърдийн, опитът на каталунците вероятно ще има минимален ефект върху Шотландия, докато уроците от Шотландия ще тежат върху каталунците.

"Лагерът, подкрепил независимостта в Каталуня, сега ще заяви, че има мандат да продължи по шотландския път, защото, както и шотландските националисти, имат мнозинство", заяви Кийтинг.

Преди деня на гласуването активистите за независимост на Каталуния обещаха, че при добър резултат ще могат едностранно да обявят независимост в рамките на 18 месеца.

Въпреки това по-практично решение ще бъде да се проведат преговори с новото правителство в Мадрид, което ще бъде сформирано след предстоящите национални избори. По този начин каталунците вероятно ще могат да си издействат по-благоприятни данъци и федерални отношения с Мадрид.

Що се отнася до Шотландия, насрочването на следващ референдум е изключително важно, ако Шотландската национална партия не иска въпросът да бъде погребан поне за едно следващо поколение. Очаква се решението им за следващ вот да бъде оповестено на представянето на манифеста за местните избори в Шотландия през май.

Дейвид Камерън заявява, че Шотландия вече е провела референдума си и най-вероятно няма да позволи още един. Лидерът на шотландските националисти Никола Стърджън смята, че решението дали да се гласува втори път или не трябва да вземе индивидуално от Шотландия, и напомня, че определени фактори могат да доведат до провеждане на следващ референдум.

Основният такъв фактор би бил провалът на Лондон да изпълни обещанието си за по-сериозна независимост за Шотландия. Друга важна развръзка е обещаният плебисцит за или против излизането на Великобритания от Европейския съюз.

В дните преди каталунските избори сепаратистите срещнаха същия проблем, както и шотландците преди референдума – банките заплашиха, че ще се изтеглят от региона, чуха и многократни твърдения, че независимостта ще доведе до излизане от еврозоната и излизане от Европейския съюз,

Преди изборите в Каталуня шотландските националисти призоваха Испания да позволи провеждането на референдум и заявиха, че блокирането на вота би било "антидемократично, антиевропейско и потенциално експлозивно".

Има безброй различия в ситуациите, в които се намират Каталуня и Шотландия. Брутният вътрешен продукт на испанската област представлява почти 19% от испанската икономика. В същото време икономическата жизнеспособност на Шотландия, със или без нефта от Северно море, не е гарантирана.

"Фактът, че сме толкова голяма икономика в Испания, ще ни помогне", коментира Ерола Пайро, която управлява Каталунския център в Шотландия и подкрепя идеята за независимост.

В същото време Шотландия вече отдавна е разглеждана като независима политическа общност.

"Никой не се съмнява, че Шотландия е нация, широко известно е, че тя е отделна", добавя Пайро.

Нарцисо Макавила, социолог и съветник на испанската управляваща "Народна партия", констатира, че половината от каталунското население, което желае отделяне от Испания, е по-богато и по-добре образовано от тези, които искат да запазят статуквото.

"В Шотландия е точно обратното – там безработните гласуваха за независимост миналата година и смятаха, че животът им ще се оправи, ако приемат флага на друга държава."

Кийтинг добавя, че ако Шотландия беше гласувала за напускане на Великобритания, това решение щеше да бъде прието от Уестминстър. В същото време обаче Испания би водила тежка борба да запази властта си над каталунците.

"Съществува усещането, че Каталуня е част от същността на Испания, че без Каталуня няма Испания. Да изгубиш Каталуня би било наистина фатално, докато Англия гледа на Шотландия като на нещо, без което може спокойно да се справи", коментира Кийтинг.

–––
Оригиналният текст на анализа е публикуван на уеб страницата на "Ройтерс".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване