10/02/15 08:17
(http://www.klassa.bg/)

Русия мачка щабовете на джихадистите

 

Руските войници и офицери воюват за 40-60 долара отгоре на ден

Руската авиация продължава да атакува обекти на „Ислямска държава“, съобщиха руските медии, цитирайки представителя на министерството на отбраната на Игор Конашенков. Извършени са над 20 бомбардировки на 8 обекта на ИД, а през нощта са атакувани други четири цели. Става дума за командни пунктове, складове, мини-заводи за муниции в района на Ер-Рафан, склад за боеприпаси в района на Идлиб, както и команден пункт на джихадистите в района на Хама. Целите на руската авиация са предоставени от сирийската армия.

Според Конашенков удари по цивилни обекти не е имало, а още по-малко по сгради, в които може да има мирни жители.

 

 

В резултат на въздушните удари в Сирия влиянието на Русия в Близкия изток може чувствително да се увеличи, смятат експерти, цитирани от Business Insider. Според военния експерт Джеф Уайт Русия е готова да взима смели решения за засилване на политическото си влияние. „На руснаците им е все едно какво мислим ние, те имат план и смятат да го изпълнят. Те експлоатират слабостта на САЩ, предизвикват ги. Те си имат собствен график, собствени цели и знаят какво искат. САЩ нямат много варианти на поведение в ситуацията. Ние вече оставихме действията на Русия без отговор и сега сме в ролята на догонващ, обяснява Уайт. Той смята, че САЩ е трябвало да не разрешават на Русия да присъства в сирийското въздушно пространство.

Ударите на Русия в Сирия, са взели на прицел зони, в които вероятно няма сили на групировката „Ислямска държава”, заяви американският министър на отбраната Аштън Картър.

Според шефа на Пентагона руската стратегия в Сирия не предвижда политически преход и оттегляне на сирийския президент Башар Асад от власт и рискува да налее масло в огъня на конфликта там.

Картър добави, че американски военни представители в най-скоро време щом е възможно ще се срещнат с руски колеги, за да се уверят, че между двете страни няма да възникнат инциденти в Сирия предвид това, че и двете водят операции там.

Той изрази надежда, че тези разговори ще се състоят в идните дни и че ще бъдат много конструктивни.

Подобно на американското мнение изрази и френският военен министър Жан-Ив льо Дриан, който заяви, че самолетите на Русия са нанесли удари по територията на Сирия, но е любопитно, че не са нанасяли удари срещу позициите на ИД, каза френският военен министър Жан-Ив льо Дриан.

Един от ударите на руските ВВС е бил нанесен по район, който се контролира от подкрепяната от САЩ сирийска опозиция, но данни за това, дали те са били цел на бомбардировките няма, пише The Wall Street Journal.

Информациите относно цивилни жертви след руските бомбардировки не бяха потвърдени и от шефа на Пентагона: „Питате ме, дали руские удари са могли да засегнат мирни жители. Не мога да потвърдя това”, каза Картър.

Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров призова западните журналисти да не слушат, какво казва Пентагона, а да се обърнат към Министерството на отбраната на Руската федерация за информация относно руските операции в Сирия, предаде ТАСС. „Нашите американски партньори се притесняват за това, че нашите цели са грешни и дори заявиха, че имали доказателства. Помолихме ги да ги покажат, защото ние отговаряме за целите си, каза Лавров и добави, че руските и американските военни започват да си контактуват, за да се избегнат недоразумения между двете страни.

Преди това от руското министерство на отбраната заявиха, че ударите са по командни пунктове и складове с оръжие на „Ислямска държава”.

Руската кампания срещу джихадистите в Сирия няма да бъде разширена в Ирак и руските самолети не използват иракското въздушно пространство, за да нанасят удари във вътрешността на Сирия. Ирак не е поискал от Русия да извършва удари на нейна територия срещу ИД, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременно, цитирайки източници от оперативното военно управление на Русия, в. „Комерсант” назовава каква техника на руските ВВС има в Сирия. Край Латакия са прехвърлени бомбардировачи Су-24 М и Су-34, щурмови Су-25 СМ, изтребители Су-30 СМ, ударни вертолети Ми-24 и многоцелеви Ми-8, става дума за над 50 бойни машини.

Интересна информация съобщава в. „Ведомости” – руските войници в Сирия взимат съвсем прилично възнаграждение за участието си, като освен обичайните си заплати офицерите получават по 62 долара дневно, а войниците 43 долара на ден. Именно заради това няма да има недостиг на желаещи да участват в начинанието. В момента в Сирия има 1500 руски войници, твърди източникът на изданието.

 
 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване