10/07/15 22:29
(http://www.klassa.bg/)

BMW създаде двигател с воден инжекцион

 

Новата технология увеличава мощността с 16%

Някои авто ентусиасти се опасяват, че напредналите технолигии в автомобилите премахват удоволствието от шофирането. BMW M4 GTS разбива тези опасения.

Въпреки, че колата изглежда като състезателна версия на M4 купе, тя се гордее с две нововъведения при производството на автомобили – двигател с воден инжекцион и органични светоизлъчващи диодни OLED стопове.

Нека започнем от двигателя. Инженерите от BMW са взели мощния 3.0-литров битурбо редови шестцилиндров двигател и за първи път в автомобилното производство са го снабдили с воден инжекцион. Въпреки че технологията е използвана и се доказала на пистата в продължение на много години, това е първият сериен автомобил във който е използвана. Тя има много технически предимства. Чрез инжектирането на вода в цилиндрите заедно с бензина позволява на двигателя да работи на по-високи обороти, отколкото без водата. И, както научихме по време дизелгейт, двигателите с по-висока компресия не само работят по-ефективно, но и генерират по-голяма мощност.

 

Резултатът от добавянето на водния ижекцион към мотора на M4 е увеличаване на конските сили с 16% и 10% увеличение на въртящия момент, като стойност това прави 493 к.с. и 442 Нм въртящ момент. Тези цифри позволяват ускорение на M4 GTS от 0 до 100 км/ч за 3.7 секунди и постигане на максимална скорост от 305 км/ч. Цялата тази мощност се насочва към задните колела посредством 7-степенна M трансмисия с двоен съединител и активния заден M диференциал. Невероятно, но колата генерира всичката тази допълнителна мощност, запзвайки разхода на гориво близък до този на M4 купе.

 

Относно задницата, диодните OLED стопове са впечатляващи. В сравнение с LED светлини които са често срещани при автомобили от висок клас, OLED са невероятно тънънки и излъчват светлина по цялата си повърхност, а не от една единствена точка. Това означава, че светлините са с височина 1.4 мм и могат да светят като индивидуални модули, създавайки отличителен за BMW дизайн на стоповете - както през нощта така и през деня.

 

 

Предната и задната част не са единствените места с иновативни функции при M4 GTS, по средата също има някои отличителни характеристики. От BMW се стремят да намалят теглото на GTS и за това са изработили някой компоненти от подсилена с въглеродни влакна пластмаса(CFRP), като покрива, капака, арматурното табло, както и масивния заден спойлер. Също така са премахнали задните седалки и са инсталирали ново окачване, което е не само с по-малко тегло, но и регулируемо. Всичките тези компоненти са намалили собственото тегло на автомобила до 1585 кг., с 16 кг. по-лек от стандартния М4. Дизайнът са завършва от тъмна матова боя и акценти като BMW M джанти и детайли боядисани в специален оранжев цвят.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване