10/07/15 13:49
(http://pik.bg)

ББЦ-Пловдив предлага нов терен с еднофамилни къщи за ромите в Пловдив

ББЦ-Пловдив предлага нов терен с еднофамилни къщи за ромите в Пловдив

Нов терен с еднофамилни къщи за ромите в Пловдив. Това предлагат кандидатът на „България без цензура“ за кмет на район „Източен“ Тезджан Наимова и водачът на листата за общински съветници адв. Дяко Дяков.
Общината да осигури терен общинска собственост за изграждането на нов квартал за ромското население. Незаконното строителство в кв. Столипиново е в огромни размери, но незаконните къщи не следва да бъдат събаряни преди Общината и държавата да имат възможността да осигурят алтернативни такива, категорична е позицията на адв. Дяков. Той посочи, че Общината трябва да учредява възмездно или безвъзмездно право на строеж на жители на квартала, които работят, плащат данъци и имат възможност за това – да построят малки къщи по ЗУТ. „На улица „Крайречна” съществуват много къщи, които нямат административна номерация. Има стотици живущи, в чиито лични карти е отбелязано името на улицата, но липсва номер“, даде пример адвокатът.

Световната шампионка по лека атлетика Тезджан Наимова споделя, че се е кандидатирала за кмет на най-големия малцинствен квартал в Пловдив, защото е най-трудния район и е предизвикателство за всеки управник. Тя е категорично решена да промени „Източен“ като използва наученото от спорта - волята целенасочено и упорито, ден след ден да постига малки победи. Не крие, че я боли от това, което се случва в този район.

„В нормалните европейски държави на един човек се падат 25 жилищни кв.м. В кв. Столипиново на един се пада по-малко от 5 кв.м. Ромите нямат собствени жилища или ако имат такива, то те са незаконно построени върху общинска земя. Малка част от тях са получили общински жилища, но те са с мизерни условия на живот. Няма лекарска помощ в квартала, трябва да се осигури такава, както и да се осигури работа“, обобщи тя. Смята, че трябва да се намерят начините за пълна заетост на ромското население. Включително чрез преференции от страна на Община Пловдив към потенциални инвеститори, които проявяват интерес към района.

Специална програма за изучаване на български език, изработена от МОН за районите, населявани от малцинства, е друга идея от програмата на ББЦ. Сегашната не давала необходимите резултати и учениците завършвали училище без да знаят говоримо и писмено български език. ББЦ предвижда изграждане на изнесен общински център към Район „Източен”, за да се подобри комуникацията между живущите в квартала и администрацията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване