10/07/15 23:00
(http://www.klassa.bg/)

ЕС депортира 400 000 нелегални имигранти

 

Стартира операция по море срещу трафика на хора

Стотици хиляди нелегални имигранти, които не са получили статут, ще бъдат депортирани от Европа в продължение на следващите няколко седмици, пише британският в. „Таймс”.

Очаква се повече от 400 000 бежанци, дошли в Европа през първата половина на годината, да получат отказ, което ще създаде хуманитарен и политически проблем за лидерите от ЕС. Европейската гранична служба „Фронтекс“ ще окаже помощ в този процес. Страните, които не спазват международните норми за депортиране, са изправени пред глоби от Европейската комисия. От началото на годината в ЕС нелегално са влезли поне 630 хиляди имигранти.

Брюксел заплашва да оттегли своята помощ, търговски сделки и визови споразумения, ако страни като Нигер и Еритрея откажат да приемат обратно своите икономически имигранти. Очакват се хиляди арести при опити за бягство с цел да се избегне депортирането. Според „Таймс” въпросните мерки могат да засегнат, както и вече споменатите имигранти от Нигер и Еритрея, така и бежанци от Афганистан, Либия и Сирия. Великобритания няма да участва в депортирането на мигрантите, допълва изданието. Едновременно с това министърът на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей подкрепя въпросната инициатива с надеждата, че тази стъпка ще позволи да бъде намален притока на мигранти във френския град Кале и съответно опитите им да се прехвърлят на Острова.

Същевременно ЕС започва нова операция, която има за цел да пресече нелегалния трафик на бежанци в Средиземно море. В рамките на операция "София", военни кораби ще могат да спират, претърсват, конфискуват и отклоняват кораби, заподозрени, че се използват за трафик на хора, предаде Би Би Си. Досега ЕС се съсредоточаваше върху операциите по наблюдение и спасяване на имигранти.

В още няма прогнози как операцията ще се отрази реално на броя на пристигащите имигранти в ЕС. Целта на ЕС е в крайна сметка операцията да функционира в рамките на териториалните води на Либия, но това ще бъде възможно само с одобрението на Съвета за сигурност на ООН или самата Либия.

Междувременно, експерт по миграцията предупреди, че усилията да се спре трафика през Средиземно море ще се провалят, ако съюзът не вземе мерки и срещу престъпните групи, които действат на континента.

Само тази година, повече от 130 хил. имигранти и бежанци са пристигнали в Европа от северноафриканското крайбрежие. Повече от 2 700 са се удавили по време на пътуването. Само в понеделник рекорден брой от 6000 имигранти пристигнаха на гръцкия остров Лесбос само за 2 часа. Близо 100 тела бяха открити край бреговете на Либия в Средиземно море, съобщи Международната организация за миграция. Турция ще приема връщаните й от България, Гърция и Румъния бежанци, влезли нелегално. Това се казва в проект за план за сътрудничество, предложен от турския президент Реджеп Ердоган в Белгия.

В същото време страните от ЕС предприемат и все повече вътрешни мерки за ограничаване на притока от бежанци. Германският вътрешен министър Томас де Мезиер призова правителството на страната да ограничи броя на имигрантите, пристигащи в Германия. Това е поредният опит да се повлияе на канцлера Ангела Меркел, която отказва да въведе подобни лимити.

Австрийските власти може да въведат бежански статут с ограничен срок за пристигащите от Близкия изток мигранти още до края на годината. Австрийският вицеканцлер Райнхолд Митерленер изрази мнение, че документът може да бъде внесен в парламента още този месец и "да влезе в сила още на 1 декември".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване