10/07/15 07:45
(http://www.dnevnik.bg/)

ЕС започва операция в Средиземно море срещу трафикантите на бежанци


Европейският съюз започва нова операция тази седмица, която има за цел да пресече нелегалния трафик на бежанци в Южното Средиземноморие.

По време на операция "София", военни кораби ще могат да спират, претърсват, конфискуват и отклоняват кораби, заподозрени, че се използват за трафик на хора, предаде Би Би Си.

Досега ЕС се съсредоточаваше върху операциите по наблюдение и спасяване на имигранти.

Само тази година, повече от 130 хил. имигранти и бежанци са пристигнали в Европа от северноафриканското крайбрежие. Повече от 2 700 са се удавили по време на пътуването.

Огромният брой имигранти към Европа причини криза в рамките на съюза, като държавите членки не могат да постигнат съгласие как да се справят с наплива.

Най-смъртоносните пътувания са от Либия за Италия, въпреки че все повече бежанци в момента избират маршрута през Турция и Гърция.

ЕС стартира първата фаза на операцията, наречена EUNAVFOR Med, през юни, като събираше информация за корабите на контрабандистите и се изготвяха модели на трафика от Либия към Италия и Малта.

От централата си в Рим, командирът на операция "София" контраадмирал Енрико Кредендино ще ръководи няколко военни кораби на ЕС в Средиземноморието, които вече ще предприемат директни мерки за намаляване на трафика.

Върховният комисар за външната политика на ЕС Федерика Могерини обясни през септември, че "вече ще можем да се качваме на борда, да претърсваме и конфискуваме кораби в международни води, а предполагаемите контрабандисти и трафиканти, които са задържани, ще бъдат прехвърлени на италианските съдебни власт".

Би Би Си коментира, че все още няма прогнози как операцията ще се отрази реално на броя на пристигащите имигранти в ЕС.

Целта на ЕС е в крайна сметка операцията да функционира в рамките на териториалните води на Либия, но това ще бъде възможно само с одобрението на Съвета за сигурност на ООН или самата Либия.

Междувременно, експерт по миграцията предупреди, че усилията да се спре трафика през Средиземно море ще се провалят, ако съюзът не вземе мерки и срещу престъпните групи, които действат на континента.

"Трафикът на хора сега е втората най-доходоносна престъпна търговия след контрабандата на оръжие", заяви Юджинио Амбрози от Международната организация по миграция (МОМ) по време на конференция в Лондон и допълни, че мерките срещу нелегалния приток на хора трябва да обхванат и териториите на страните членки на ЕС, а не само граничните региони.

Много имигранти плащат на трафикантите повече от 1 000 долара на човек, за да достигнат гръцките острови от Турция, като често използват нестабилни гумени лодки.

Кризата се бежанците се очаква да бъде един от въпросите, повдигнати по време на съвместното обръщение към Европейския парламент в Страсбург в сряда на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Единственото предишно подобно обръщение е през 1989 г. с тогавашния френски президент Франсоа Митеран и германския лидер Хелмут Кол.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване